Els moviments de Carles Puigdemont des de Waterloo i la possibilitat que el 2 de juliol assumeixi l’acta de diputat del Parlament Europeu, amb la immunitat que li atorgaria, està disparant les alarmes en cercles polítics madrilenys. L’exdirector de l’ABC José Antonio Zarzalejos, un dels periodistes més ben connectats a la Zarzuela i a tots els àmbits de poder de la capital espanyola, s’ha encarregat de verbalitzar el que fa setmanes és una preocupació cada cop més estesa.

En un article a El Confidencial, Zarzalejos adverteix que “és urgent portar Puigdemont”. De fet, així titula la seva columna on defensa que el jutge instructor Pablo Llarena reclami un altre cop l’extradició, encara que sigui només pel delicte de malversació, tal i com va acceptar la justícia alemanya que va rebutjar els delictes més greus que se li imputen, de sedició i rebel·lió.

El periodista admet l’èxit dels polítics a l’exili i la incapacitat de l’Estat espanyol i el servei exterior per construir un contrarelat. “És preferible que Carles Puigdemont sigui lliurat per un tipus penal de menor gravetat respecte dels imputats als seus col·laboradors que no pas mantenir-lo a Waterloo en la campanya de denigració permanent contra el nostre sistema democràtic”, adverteix.

Zarzalejos considera que aquesta comença a ser “una exigència ineludible, una responsabilitat indeclinable i l’única manera que l’Estat es faci entendre internacionalment”.

Admet que extraditar el president per delictes menys greus que els que se li imputen crea una situació complexa, però l’alternativa que continuï campant per Europa “no és una opció vàlida”, especialment quan es manté obert el debat sobre la seva immunitat com a electe del Parlament Europeu. “L’afer es debatrà al Tribunal de Luxemburg i això comporta riscos”, avisa.

“Tornar a reclamar l’extradició de l’exdirigent català no és una decisió voluntària de l’òrgan judicial competent és una obligació l’incompliment de la qual pot derivar en conseqüències indesitjables. Aquest és un tema tan crucial com urgent”, conclou.

L'article de Zarzalejos ja ha rebut la rèplica de l'advocat de Puigdemont, Gonzalo Boye, advertint que han demanat el mateix a Llarena. "Estem a punt i hi ha immunitat", assegura.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat