El diari La Razón ha acollit amb preocupació que el president a l'exili, Carles Puigdemont, pugui travessar la frontera sense ser detingut, en decaure l'excepció d'immunitat que s'atorga Espanya. "Puigdemont: un retorn abans de dos anys", titula el diari.

"Fa només uns dies, el líder independentista va rebre la bona notícia que el Tribunal General de la Unió Europea aixecava de manera cautelar la suspensió de la seva immunitat parlamentària a l'espera de pronunciar-se sobre les seves al·legacions. Una immunitat com a europarlamentari que, segons el seu advocat, Gonzalo Boye, li permetria tornar a Espanya sense ser detingut tot i que ell -es curava en salut- no ho aconsellava", assenyala el diari.

La Razón

El rotatiu es mostra convençut que ara com ara Puigdemont seria detingut si trepitja territori de sobirania espanyola, però admet que les coses poden variar en el futur. "L'anunciada reforma del delicte de sedició (castigat ara mateix amb fins a 15 anys de presó quan qui el comet és autoritat), suposarà una notable reducció de les penes que comporta la seva comissió. En aquest cas, el líder sobiranista seria jutjat amb la norma penal en vigor en resultar-li més favorable", explica.

Però a més hi ha la possibilitat que el Tribunal Europeu dels Drets Humans (TEDH) desautoritzi la sentència de l'1-O del Tribunal Suprem espanyol. "La carta de Puigdemont també passa pel fet que el TEDH acabi tombant la sentència del Suprem. I, en tot cas, confia que els indults per part del govern de Pedro Sánchez comportin la consideració a Europa d'aquest error com una sentència política", detalla.

Segons el diari, l'entorn de Puigdemont considera que tot quedarà aclarit en un termini de màxim 2 anys. "Encara que fonts pròximes a Puigdemont insisteixen que no té al cap un possible retorn voluntari, la veritat és que per primera vegada des que va fugir (sic) a Bèlgica, al voltant del líder independentista sí que es marquen almenys un termini per a la tornada al nostre país: dos anys com a màxim", afegeix.

La Razón considera que la ministra de Drets Socials, Ione Belarra, ha posat sobre la taula aquesta situació amb les declaracions en el sentit que el govern espanyol no hauria de detenir Puigdemont.