El comentari d’una membre de l’oposició, una hora i mitja abans de la sessió, ha estat revelador: “Encara no hi ha una decisió presa". La ciutat de Ripoll arriba al ple d’investidura posterior a les eleccions municipals amb tot en l’aire. El cordó sanitari contra l’extrema dreta, que hauria de posar d’acord ERC, Junts, la CUP i el PSC de moment fa aigües. I si no és possible una mínima entesa, la candidata ultra d’Aliança Catalana, Sílvia Orriols, es farà amb la vara d’alcaldessa. Davant l’Ajuntament s’hi han concentrat una cinquantena d’antifeixistes, que han rebut els regidors d’AC, els primers a arribar entre crits de “Ripoll serà la tomba del feixisme”. Els crits han arribat fins a l'interior del consistori.

🔴 Constitució dels ajuntaments a Catalunya i Barcelona, DIRECTE

🟡 Els diversos rostres de l’extrema dreta: "És un polvorí"


L’expectació ha estat màxima a la capital del Ripollès. Fins al punt que l’aforament de la sala de plens fa dies que està complet i alguns periodistes han hagut de fer peripècies per a ser acreditats. També els veïns s’hi han acostat. La majoria, a la concentració “contra el racisme i la intolerància”. Però també s’hi ha deixat veure algun simpatitzant d’Aliança Catalana, que ha volgut deixar clar que està contra els “botiflers borbònics de l’oposició”. També s'hi han acostat diputats al Parlament, com Pau Morales (ERC) o Xavi Pellicer (CUP).

Sigui com sigui, no ha estat possible per ara un acord de l’oposició per a construir una majoria alternativa a Sílvia Orriols, guanyadora de les eleccions amb 6 regidors. La majoria se situa en nou, i cal la implicació tant d’ERC i Junts com de la CUP i el PSC. Les tres formacions d’esquerres van tancar un acord a principis de setmana, però a meitats la candidata de Junts, Manoli Vega, es va postular per fer un acord al voltant d’ella i sense els cupaires. Hi ha hagut moviments de les direccions nacionals dels partits i acusacions creuades, però cap avenç per a l’entesa. Fonts de l'executiva nacional d'ERC sostenen que la decisió està en mans de Junts: si accepta el tripartit d'esquerres o facilita la investidura de l'alcaldable d'Aliança Catalana.

Concentració sense incidents

Tal com s'havia convocat des dels últims dies, una cinquantena de veïns, de totes les edats i procedències, s'han concentrat de forma pacífica davant l'Ajuntament de Ripoll per a protestar sota la pancarta "Contra el racisme i la intolerància, totes som ripolleses". Dues hores abans, la plaça del consistori ja estava blindada amb tanques i agents dels Mossos d'Esquadra (incloent-hi la BRIMO) i de la Policia Local. Fins al moment la concentració ha transcorregut sense incidents.