L'Ajuntament de Sils, a la Selva, ha comunicat aquest dimarts que ha estat víctima d'un atac informàtic del tipus ransomware que ha afectat part dels seus ordinadors i ha posat en risc les dades personals dels ciutadans. Els pirates informàtics van encriptar els arxius dels equips i van demanar un rescat per desxifrar-los, el mateix sistema que els atacants del clínic. L'alcalde, Eduard Colomé, diu que s'està treballant per recuperar "l'absoluta normalitat" i concreta que, fins ara, l'atenció al públic, "en general", s'ha pogut fer com sempre. Hi ha ajudat que l'Ajuntament de Sils disposi d'un gestor d'expedients en línia, que treballa amb dades del núvol. "Segurament, si això ens hagués passat fa dos anys, sí que hauria implicat que el consistori es paralitzés", ha dit Colomé.

L'atac al consistori va ser del tipus ransomware. A través d'aquest sistema, un conjunt de virus encripten els ordinadors amb una clau indesxifrable. Precisament, aquesta és la metodologia que també es va fer servir en el cas de l'atac informàtic a l'Hospital Clínic, en què els segrestadors van robar dades amb informació personal de pacients i treballadors i van afectar l'activitat hospitalària del centre.

💻 Què és el ransomware? El programari dels segrestadors digitals que han atacat el Clínic

📝 Els 12 consells més senzills per evitar un ciberatac

 

El succés va tenir lloc dimecres de la setmana passada, quan els funcionaris del consistori van descobrir que no podien accedir als seus documents. Després de revisar els ordinadors, van descobrir que havien estat infectats per un virus que havia encriptat tots els arxius. Després de perpetrar l'atac, els segrestadors es van posar en contacte amb el consistori. "Ens van enviar un correu dient-nos que ens hi poséssim en contacte i que ens demostrarien que podrien desencriptar les dades", ha concretat l'alcalde. L'Ajuntament, però, no l'ha respost seguint les indicacions dels Mossos d'Esquadra, a qui ja han denunciat els fets.

L'alcalde ha explicat en una roda de premsa que, per sort, l'atenció al públic no s'ha vist afectada pel fet que l'Ajuntament disposa d'un gestor d'expedients que treballa a través del núvol. "Estem treballant per recuperar els documents afectats i fer front a la situació", ha afegit Colomé. El consistori, per la seva banda, ja ha denunciat els fets davant els Mossos d'Esquadra i ha posat l'atac en coneixement de l'Agència Espanyola de Protecció de Dades. En un comunicat, el consistori ha alertat que l'atac ha provocat "una violació de les dades personals".

Comunicat Ajuntament Sils ciberatac
Comunicat de l'Ajuntament de Sils respecte al ciberatac / Foto: Ajuntament de Sils

El ransomware es posa de moda: del Clínic a Sils

L'atac a l'Ajuntament de Sils recorda el cas de l'Hospital Clínic, que també va ser víctima d'un atac informàtic del mateix tipus el mes passat. En aquell cas, els pirates informàtics van aconseguir robar dades amb informació personal de pacients i treballadors i van afectar l'activitat hospitalària del centre. Els experts en seguretat informàtica adverteixen que els atacs informàtics s'estan convertint en una amenaça cada vegada més gran per a les empreses i les institucions. Els pirates informàtics utilitzen tècniques cada vegada més sofisticades per encriptar els arxius i demanar rescat per desencriptar-los. Les institucions han de prendre mesures per prevenir aquest tipus d'atacs, com ara fer còpies de seguretat dels seus arxius i tenir un bon sistema de protecció contra virus i malware.