Tres operaris de l'Ajuntament de Madrid han començat a retirar plaques amb noms d'afusellats pel franquisme entre els anys 1939 i 1944. Segons explica el diari El País, les làmines formaven part del Memorial que el govern de Manuela Carmena havia començat a construir al Cementiri de l'Almudena

El citat mitjà apunta que les obres d'aquest memorial van començar el passat mes de maig (just abans de les eleccions municipals) i que, amb l'arribada de José Luis Martínez-Almeida (PP), es van paralitzar. 

El nou govern dels populars, que compta amb el suport de Ciutadans, va assegurar que l'obra del memorial no complia les premisses del ja inexistent Comissionat de Memòria Històrica, que va recomanar "honrar totes les víctimes del període bèl·lic per evitar nous greuges". 

Per al president de l'Associació Memòria i Llibertat, Tomás Montero, la decisió del consistori de retirar les plaques del cementiri és com "afusellar-los de nou". "Teníem assumit que aquest govern volia esborrar els seus noms, però veure les plaques allà al terra és massa. Els han tornat a afusellar", han indicat en declaracions a El País​.

De la mateixa manera, Tomás subratlla que ningú de l'ajuntament s'ha posat en contacte amb els familiars de les víctimes afusellades i ha criticat que PP i Cs s'escuden en un informe del Comissionat del quan en fan "una lectura interessada".