L'Ajuntament de Madrid ha decidit commemorar la festivitat del 12 d'octubre d'una manera ben diferent. El grup municipal Ahora Madrid, del que forma part l'alcaldessa Manuela Carmena, ha penjat a l'edifici de la Junta del Districte del Centre la bandera indígena wiphala.

Aquesta bandera de set colors es utilitzada en diverses zones de la serralada dels Andes: des del nord d'Argentina i Xile, passant per l'oest de Paraguai, tota Bolívia i Perú. Cada un dels colors té un significat relacionat amb la naturalesa i el poble aimara.

En molts llocs s'utilitza aquesta bandera com a símbol de la resistència i com a reclam de la lluita pels drets dels pobles natius americans i ,a més, l'Estat de Bolívia va reconèixer el 2008 la wiphala com a símbol de la seva nació.

Aquest gest d'Ahora Madrid cap als indígenes, que no deixa de ser una crítica a la celebració del 12-O com a Festa Nacional espanyola, ha provocat ja nombroses reaccions. Des de Izquiera Unida s'ha aplaudit la decisió assegurant que és una manera de "reconèixer els drets, la història i l'orgull dels pobles indígenes". 

D'altra banda, el PP de Madrid ha contestat penjant dues banderes espanyoles a la façana de la seu del districte de Salamanca. A les xarxes socials, el partit ha escrit: "Nosaltres sí que estem orgullosos d'Espanya i de la seva bandera".