L'Institut Suec d'Afers Internacionals ha pronosticat en un extens anàlisi sobre les recents eleccions espanyoles, que tot dependrà ara dels partits independentistes catalans i que no és segur que donin suport al president espanyol, Pedro Sánchez, perquè la situació ara és molt més complicada que fa uns mesos. Preveu "negociacions dures" en les pròximes setmanes, amb un futur incert.

"Actualment sembla difícil que ERC doni suport al pacte de Sánchez i Iglesias, ja que l’acord que serveix de base del previst govern de coalició afirma que vol intentar trobar solucions per a Catalunya, però que s’han d’aconseguir en el marc de la Constitució espanyola. L’acord també veu la qüestió principalment com un conflicte intern dins de Catalunya", assenyala.

Institut Suec Afers Internacionals

Sánchez s'abraça a l'esquerra, però Catalunya decideix

L'informe no amaga que ERC (amb 13 escons) està sent vigilada estretament per JuntsxCAT (8) i la CUP (2), i que això condiciona qualsevol moviment. "[Amb el document] no es pot negociar la possibilitat d’un referèndum sobre la independència, i no reconeix que hi hagi un conflicte entre Catalunya i Espanya. I aquests dos fets són molt difícils de digerir per a ERC, que en qualsevol cas sentiria com li plouen les crítiques a Catalunya si el partit dona suport a Sánchez-Iglesias. Els altres partits independentistes catalans, Junts per Catalunya (JxCat) i la Candidatura d'Unitat Popular (CUP), segurament culparien ERC de fer fracassar la reivindicació independentista", pronostica.

Segons l'Institut suec, hi ha un altre element que dificulta l'acord entre independentistes i socialistes espanyols, i és "la situació cada cop més greu a Catalunya" per les protestes contra la sentència de l'1-O, que "impedeix predir" com actuaran finalment els partits. Recorda que ERC es va abstenir en l'anterior intent d'investidura de Pedro Sánchez, però apunta que la situació ara és més complexa i que no es pot donar per fet.

Al seu entendre, Espanya està atrapada per la inestabilitat política a causa de la crisi econòmica de fa 2 anys, i "per l'escenari cada cop més complicat de Catalunya". Afegeix que les eleccions generals han plantejat quin és el futur de l'actual sistema polític espanyol "i quina mena de país és i vol ser Espanya".