L'economista Santiago Niño Becerra ha manifestat en una entrevista al programa Versió RAC1, que el sistema de pensions espanyol "no és sostenible". Al seu entendre, el govern espanyol recorrerà de nou al fons de reserva al desembre per poder abonar la paga extraordinària de Nadal. Es farà ús de 3.000 milions d’euros, ha indicat.

Niño Becerra ha apuntat que no es pot resoldre el problema allargant l'edat de jubilació. "Com es pot plantejar allargar l’edat de jubilació si les empreses estan fent fora la gent més gran perquè els surten més cars? Tal com està dissenyat el model, les pensions no són sostenibles. Ara queden 1.500 milions d’euros al fons de reserva", ha advertit.

L'economista ha apuntat que la solució vindrà de la UE, perquè obligarà al govern espanyol. "Aquest problema es començarà a resoldre amb el nou govern perquè Brussel·les no els deixarà continuar amb aquest sistema. D’entrada, potser apujaran un impost per pagar les pensions", ha pronosticat.

I ha apuntat que el model final serà de pensions més baixes. "Si no hi ha diners per a les pensions, no n’hi ha per a ningú. Estan funcionant amb préstecs. Molta gent pensa que hi haurà pensionistes de classe A, els antics, i els de classe B, amb retallada. Jo crec que no serà així: es retallaran per a tothom igual", ha apuntat.

Niño Becerra ha assegurat que el model actualment és del tot disfuncional. "La pensió mitjana per als que es jubilen ara és un 20% més alta que el salari mitjà que cobren els joves. El problema és que el sistema no ingressa prou diners", ha resumit.