Aquest diumenge 3 de gener, el Consell Polític i el Grup d'Acció Parlamentària de la CUP emetran el veredicte final pel que fa a la investidura d'Artur Mas, que vol dir convocar o no noves eleccions per renovar el Parlament, el primer de la història amb majoria independentista.

No hi ha empat possible, com va passar a l'assemblea de Sabadell, on es van emetre 1.515 vots a favor d'investir Mas i 1.515 en contra. En cas d'empat –perquè els que decideixen són 68– el Secretariat Nacional cercaria una manera de desencallar-ho.

Què es vota?

Es votaran els dos escenaris que ha contemplat el Secretariat Nacional (compost de quinze membres escollits en assemblea), que són l'ordre que rebran els deu diputats cupaires al Parlament:

1) Investir Mas emetent 2 vots a favor i 8 abstencions a la investidura d'Artur Mas, que traduirien, per la CUP, la seva aposta per la independència i un procés constituent i popular però alhora la oposició a les polítiques de CDC.

2) No investir Mas, bé emetent 5 vots favorables i 5 en contra o bé 10 abstencions.

A més, també es votaran propostes que han presentat assemblees locals i territorials (tenien fins al dia 31 de desembre per fer-ho) que, de qualsevol manera, es traduirien igualment en investir o no a Mas. Només diferirien en com els deu diputats formalitzen aquest suport o rebuig.

Qui pren la decisió?

El Consell Polític, màxim òrgan decisori de la CUP entre assemblees, que es reuneix mensualment. El formen representants de les 13 assemblees territorials en un nombre proporcional a la seva militància, al nombre de regidors que té la CUP en aquell territori, el nombre d'assemblees locals que les formen i el nombre de comarques que representen, amb un mínim de 3 delegats i un màxim de 6.

El nombre de representants per assemblea és: Alt Ter (4), Baix Llobregat (4), Barcelona (5), Catalunya Central (4), El Camp (5), Maresme (5), Nord-Oriental (6), País Valencià (3), Penedès (5), Ponent-Pirineus (5), Terres de l'Ebre (3), Vallès Occidental (4) i Vallès Oriental (4).

També vota el Grup d'Acció Parlamentària (GAP), format per totes les organitzacions de la Crida Constituent: Arran, Endavant OSAN, Poble Lliure, En Lluita, Lluita Internacionalista, Col·lectiu Drassanes, Constituents per la Ruptura, Corrent Roig, Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans i Coordinadora Obrera Sindical. Al GAP hi haurà un representant de cadascuna d'aquestes organitzacions i dos representants de cada assemblea territorial.

Els militants i simpatitzants no tenen vot però tenen veu: podran participar al debat.

Com es pren la decisió?

Serà una reunió a porta tancada, on provaran d'arribar a una decisió de consens, com és tradició a la CUP. Si això no és possible, s'aprovarà la proposta que tingui la majoria absoluta dels vots al Consell Polític i el Grup d'Acció Parlamentària.

El vot serà ponderat. Els delegats podran votar més d'una opció, proporcionalment a com de dividida estigui l'assemblea o organització que representen. Per exemple, en una assemblea de 5 delegats, 3 vots a favor de no investir Mas i 2 en contra. D'aquesta manera, pot haver-hi més d'una opció que assoleixi la majoria absoluta. Si això passa, s'eliminaran les opcions que no hi arribin i es farà una nova ronda de votacions, amb vot també ponderat, que torni a recollir la sensibilitat de cada organització per cada opció. Entre cada ronda de votacions s'obrirà un torn de debat. Hi haurà un màxim de 3 rondes.

Hi ha possibilitat d'empat?

No. Hi ha la possibilitat que més d'una opció obtingui majoria absoluta i fins i tot el mateix nombre de vots, però si fos així, després de 3 rondes de votació, el Secretariat Nacional proposarà una fórmula per desencallar la situació.

Quant durarà la reunió?

El Consell Polític començarà a les 10h i està previst que duri fins a les 14h. Atès que hi ha torns de paraula entre votació i votació, podria allargar-se. Els membres no faran declaracions fins que acabi, moment en què oferiran una roda de premsa.