El polèmic artista xinès Ai Weiwei assegura que empresonar dissidents per "eliminar les veus diferents i castigar-los" és un acte de covardia. "Només a països sense democràcia es té por de l’expressió dels artistes”, ha explicat l'activista en una entrevista al programa Preguntes Freqüents de TV3. 

Weiwei s'ha mostrat desconcertat davant la situació dels líders independentistes empresonats. "He estat un pres polític a la Xina i em sembla increïble que a Europa hi hagi presos polítics per organitzar manifestacions pacífiques, i que portin més d’un any a la presó sense judici”, ha assenyalat. L'artista xinès ha volgut tenir un record especial per Jordi Cuixart, a qui ja va visitar a la presó de Lledoners el passat 17 de desembre. "Empresonar una persona com ell em sembla increïble i encara més que li demanin una pena de 17 anys. Fins i tot dubto que a la Xina se li apliqués una pena com aquesta", lamenta i afegeix que els dirigents independentistes son un grup de persones amb molta capacitat i consciència dels seus drets i llibertats.

L'activista i dissident xinès també va mantenir una reunió amb el president Carles Puigdemont, amb qui va debatre si que no es pugui garantir la protecció dels drets humans als països europeus pot ser un perill per la Unió Europea. “Si els països europeus no saben protegir la llibertat d’expressió dels seus pobles, poden exigir que es respectin aquests drets a la resta del món?", reflexiona.

Pel dissident xinès, el cas de Puigdemont sí que es pot considerar un asil polític: "Va marxar perquè no reconeix un sistema judicial espanyol que pot empresonar una persona que lluita per la llibertat de forma pacífica. És una mesura bàrbara. Des d'aquesta perspectiva, cadascú es veu obligat a protegir la vida i els seus drets polítics. No es tracta d’una acció covarda".