Agustí Colomines ha renunciat a dirigir Repensem, el think-tank del Consell de la República. Es tracta d'una decisió "personal" que l'historiador i columnista d'ElNacional.cat ha pres per "poder opinar lliurement, sense cap mena de vincle amb organitzacions polítiques o cíviques". Així ho explica en un comunicat, on afegeix que la situació política que viu Catalunya des dels fets del 2017 requereix "repensar les estratègies per al futur" — cosa que cal fer "amb les mans lliures, sense cap condicionant polític". També veu "contradictori" mantenir "un doble discurs, que ningú frena, que porta a defensar unes coses a l'exterior i fer exactament les contràries a l'interior".

Després de participar en la confecció de la candidatura de Junts el 21-D i en la constitució de la Crida Nacional per la República, durant l'any 2019 ja va anunciar que deixava l'activitat política per centrar-se en l'anàlisi, el pensament i tornar a les seves tasques docents a la Universitat de Barcelona. Però fa més d'un any que va rebre la proposta per encapçalar el laboratori d'idees del Consell de la República i, després de "molts dubtes", va acceptar el repte i va assumir-ne la direcció al maig d'enguany. Passat el temps i amb els "girs" que dona la política catalana, ara ha decidit renunciar a dirigir el think-tank — que encara no s'havia posat en marxa.

Comunicar la decisió a Puigdemont i Comín

Colomines ha explicat que la setmana passada va comunicar la decisió en una carta adreçada al president del Consell de la República, Carles Puigdemont; i al seu vicepresident, Toni Comín. Tanmateix, ha deixat clar que la seva renúncia "no hauria d'implicar abandonar el projecte, sinó trobar una altra persona perquè l'encapçali". En aquest sentit, fa un mes que el mateix Comín va avançar que entre el 15 i el 20 de gener estava prevista la presentació de Repensem. Ara caldrà veure si la decisió de l'historiador afecta aquests plans.

La idea era que el think-tank treballés com a fàbrica d'idees i estigués "integrat per professionals de diferents àmbits, com professors, pensadors, comunicadors i emprenedors amb una visió plural del món i del seu futur". Per això, partia de la base de promoure estudis informes — així com organitzar conferències i jornades vinculant els debats que provoca la lluita per la sobirania de Catalunya amb els grans debats sobre el futur de la democràcia, el benestar i ell lliure pensament. "La missió d'aquest fòrum és general pensament estratègic per aconseguir la plena sobirania de Catalunya en forma de república independent", va indicar el Consell de la República en un comunicat.