L'expresidenta madrilenya Esperanza Aguirre ha advocat per aplicar a Catalunya l'article 155 de la Constitució però de forma més contundent que fa un any, sobretot en matèries com l'educació, la seguretat i els mitjans de comunicació, on s'ha d'arribar "fins al final".

En declaracions a Telemadrid, Aguirre ha admès que encara que el PP i ella mateixa van creure fa un any que l'aplicació del 155 era correcta, "ens vam equivocar en pretendre fer-ho amb el consens de tots" perquè "no vam poder tallar la sembra de cop d'Estat que es va donar després". Sota el seu punt de vista, en l'aplicació del 155 s'hauria d'haver garantit el control dels Mossos, la Conselleria d'Educació o TV3 perquè així "s'hagués acabat amb aquest colpisme present".

"No estem millor"

"A Mariano Rajoy i a tots nosaltres ens va semblar molt bé en aquell moment, però el resultat no ha estat el que crec que hauria d'haver estat. I ara estem on estem, no sé si pitjor que l'any passat, però per descomptat no millor", ha recalcat.

Ha criticat, en aquest sentit, que es permeti que "més de la meitat de la població" de Catalunya, que "se sent espanyola", es consideri "oblidada pel Govern del seu país, que és Espanya", o que el president de la Generalitat, Quim Torra, digui als CDR -"que no són una altra cosa que institucions violentes", que han d'"estrènyer" en les seves accions.

Situació "insostenible"

Una situació "insostenible" i "absurda", com també ho és que el Govern de Pedro Sánchez no vegi motius, ha seguit dient, per aplicar de nou el 155. "A mi no em sembla normal el que està ocorrent a Catalunya", ha repetit, perquè "les lleis estan per complir-se i s'està actuant contra l'interès d'Espanya".

Amb el que no està d'acord "en absolut" és amb la possibilitat de bastir ponts amb els independentistes, perquè no es pot parlar o negociar amb els qui volen "trencar" i ser "deslleials amb les lleis i la Constitució". Ha insistit, "no és possible la distensió, només la tensió", perquè no es pot parlar de diàleg amb qui "no es mourà gens ni mica del que vol: la independència començant per l'autodeterminació".