No són pocs els periodistes que han denunciat agressions per part de la policia durant aquesta última setmana a arreu de Catalunya. Segons informa l'Observatori Crític dels Mitjans Mèdia.cat, són 58 els professionals agredits durant l'última setmana que han denunciat algun tipus d'agressió durant els aldarulls.

Aquest divendres a la nit, també s'hi van sumar diverses entitats i grups de professionals per denunciar les agressions. El Col·legi de Periodistes de Catalunya, a través de les xarxes socials ha exigits a les forces de seguretat i als polítics responsables una "reacció ferma per acabar amb aquesta espiral contra els periodistes" i s'ha solidaritzat amb tots aquells que han estat agredits i, fins i tot, detinguts.

A aquestes denuncies també s'hi ha unit el Grup Barnils, que també ha anunciat que informaran de les agressions a instàncies internacionals de protecció de Drets Humans. Alhora, han demanat la dimissió immediata del ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaksa, i del conseller, Miquel Buch

Ara bé, dins del Govern també hi ha preocupació per la violència emprada pels cossos policials, contra els professionals de la comunicació estan cobrint aquests els enfrontaments durant aquests dies. L’Oficina de Drets Civils i Polítics de la Generalitat ha alertat a través de les xarxes que “l’elevat nombre de periodistes ferits per l’acció”, majoritàriament per part de la policia espanyola, és un “indicador molt preocupant de la qualitat de les intervencions d’ordre públic”.

L’Oficina de Drets Civils i Polítics s’ha pronunciat així després que durant els enfrontaments d'aquest divendres es disparessin indiscriminadament bales de goma i es carregués a cops de porra contra diversos grups de periodistes degudament acreditats i identificats que estaven cobrint els aldarulls.

Casos concrets

Més concretament, diversos periodistes han denunciat a les xarxes les agressions patides per part dels cossos de seguretat que van actuar aquest divendres arreu de Catalunya, la majoria d'ells a Barcelona.

El cas que més indignació ha causat és la detenció del fotoperioidista col·laborador de ElPaís Albert Garcia, quan anava perfectament acreditat, a la plaça Urquinaona de Barcelona quan estava treballant i fent fotografies d'una detenció violenta. En aquell moment agents del CNP el van reduir i se'l van emportar detingut.

Hores després de la detenció, ja de matinada, Albert Garcia va ser posat en llibertat després d'estar detingut durant 5 hores.

El fotoperiodista Emili Puig, ha denunciat a través de les xarxes socials que una pilota de goma li va impactar a la cara, concretament a la part esquerra de la mandíbula, que li va enfonsar un queixal. a més també va denunciar que al sortir de l'hospital de Sant Pau, un agents del CNP el van increpar.

El periodista de l'ACN Bernat Vilaró, també va denunciar que el CNP va disparar una bala de goma contra quatre periodistes, també degudament acreditats a la Ronda de Sant Pere de Barcelona. És més, la bala de goma li va anar al coll, però no va impactar-li perquè portava una màscara de gas que usava per protegir-se dels gasos lacrimògens que també llençava la policia espanyola.

El professionals de ElNacional.cat, també van patir agressions, concretament el fotoperiodista Sergi Alcàzar, que va rebre un cop de porra al carrer Fontanella quan estava treballant i correctament acreditat i identificat. És més, quan es va queixar per haver estat agredit i es va identificar com a premsa  l'agent agressor va exclamar "qué me da igual". 

Aquestes són algunes de les agressions a periodistes que s'han denunciat en les últimes hores a Catalunya en el marc de les protestes i aldarulls a Barcelona.