Potser és un senyal més de la lamentada pèrdua d'influència d'Espanya a Europa, o tot just una falta de respecte, una més. The Guardian fa servir una foto de Felip VI i el desgraciat senador del PP Pedro Agramunt per il·lustrar un cas de corrupció que ha costat al mateix Agramunt el seu cessament com a president del Consell d'Europa i una inhabilitació parcial de deu anys. En la mateixa causa també han inhabilitat, per dos anys, al diputat del PDeCAT, Jordi Xuclà.

El Comitè de Regles (nou vots a favor i tres en contra) considera que tots dos han "violat seriosament" el codi de conducta de la institució quan van viatjar a Síria amb diputats russos i es van entrevistar amb el president Baixar al-Assad sense el suport del Consell. La sanció ha de ser ara ratificada per l'assemblea, amb seu a Estrasburg, que reuneix parlamentaris de 47 països.

Mentre duri la seva inhabilitació, Agramunt i Xuclà no podran participar en missions electorals, ni presidir cap comissió de l'assemblea parlamentària a Estrasburg, formar part de les seves delegacions ni realitzar preguntes al Comitè de Ministres, òrgan de decisió del Consell d'Europa. Podran, això sí, votar, signar mocions o prendre la paraula a l'hemicicle.

Sospites

Agramunt va ser president de la institució fins que a l'octubre va ser cessat per aquest cas. El Consell ja havia sol·licitat sense èxit la seva dimissió dies enrere, davant les sospites de corrupció en el seu mandat. Encara n'és membre, tot i la pèrdua del càrrec.

Segons una investigació independent del Consell, Agramunt va rebre suborns de les autoritats de l'Azerbaidjan per rebaixar el to crític de l'assemblea per la falta de democràcia al país. Després de la publicació de l'informe que detalla les males pràctiques, el Consell, va aprovar una resolució en què insta els dos parlamentaris a deixar el seu escó.

El PP va expedientar Agramunt l'abril passat. Aquest dimarts, la direcció del PP al Senat escoltarà la seva versió i decidirà si manté el seu escó a la Cambra alta.

Per al senador valencià, es tracta d'una sanció menor. En un comunicat, considera que les acusacions de corrupció han quedat buides i només es tracta d'una indisciplina. També amenaça amb mesures legals "contra tots aquells que van inventar una trama per danyar la meva persona". Agramunt oblida explicar que les normes de l'assemblea li impedeixen expulsar cap dels seus membres. Per això han demanat la seva dimissió.