El reconeixement del Parlament de Catalunya del Kurdistan com a subjecte polític no deixa de generar reaccions favorables més enllà de les nostres fronteres. El diari Yeni Özgür Politika, afiliat al Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK, en les sigles en kurd), obre avui la seva portada amb un missatge gran i clar: "Gràcies Catalunya". 

L'article que protagonitza la portada exposa com el Parlament de Catalunya va ser el primer a reconèixer "oficialment l'Administració autònoma del nord-est de Síria en l’aniversari de l’alliberament de Raqqa de l’ISIS". Destaca els vots favorables d'ERC, la CUP, Junts i els comuns. 

portada català kurd

Tant al diari en paper com a les seves xarxes socials, la capçalera alineada amb el partit PKK, ha destacat especialment la intervèncio de la diputada de la CUP Eulalia Reguant. "Avui, l'administració autònoma del nord-est de Síria ha estat clarament reconeguda al parlament. És important transmetre la veu del poble del Kurdistan a Catalunya. Turquia sap que hem estat donant suport als kurds durant molt de temps. Turquia i Espanya no poden canviar la nostra decisió", recull Yeni Özgür Politika. 

El diari també es fa ressò de les paraules de Bedran Çiya Kurd, vicepresident del Consell Executiu de l'administració autònoma del nord-est de Síria: "Aquesta decisió és un suport donat als pobles que lluiten per desenvolupar la llibertat i la democràcia i desfer-se dels colonialistes. Agraïm la gent de Catalunya".

Més cobertura

La decisió del Parlament també ha cridat l'atenció l'agència ANF News, que difon notícies del Kurdistan, s'ha fet ressò del reconeixement del legislatiu català, amb el títol de "Catalunya reconeix l'administració autònoma del nord i l'est de Síria".

"La comunitat autònoma de Catalunya ha reconegut oficialment l'administració autònoma del nord i l'est de Síria. 80 diputats han votat aquest dimecres a favor d'una resolució, mentre que altres 49 diputats al Parlament català –tots ells diputats dels partits de dreta PP, Cs i Vox– han votat en contra. Aquesta és la primera vegada que un Parlament reconeix l'autogovern o Rojava com a "subjecte polític", una novetat i un avenç diplomàtic", assenyala ANF News.

Xarxa de solidaritat

El text aprovat el parlament de Catalunya va més enllà del reconeixement. El document fa una crida a les  "a les institucions, a la societat civil i a la ciutadania de Catalunya a impulsar una xarxa de solidaritat per participar de la reconstrucció de la regió i amb fraternitat amb la seva ciutadania, tant per la reconstrucció material del país, com per l’acollida permanent o temporal de persones refugiades; tot emmirallant-se en la xarxa de solidaritat entre Catalunya i Bòsnia a principis dels 90, basada en la fraternitat entre els dos pobles, la cooperació i la participació ciutadana i un rol actiu del municipalisme".

 

Imatge principal: La portada del diari Yeni Özgür Politika del 22 d'octibre de 2021 / Yeni Özgür Politika