L'associació de jutges Àgora Judicial ha carregat en un comunicat contra el "lamentable precedent" que suposa el veto del jutge del Tribunal Suprem Manuel Marchena a permetre declaracions de testimonis en català. Concretament, fan referència a l'amenaça del jutge al·legant a possibles "conseqüències legals" contra un testimoni si no canviava del català al castellà. Davant d'aquesta situació, el declarant va canviar de llengua per poder continuar explicant-se.

Els jutges denuncien, però, que no podria prendre's cap mesura penal contra el testimoni ja que el reglament defineix que "tota persona que intervé en un procediment judicial seguit a Catalunya té dret a utilitzar en les seves manifestacions orals o escrites la llengua oficial que triï". També adjunten part de la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries, que marca que qualsevol persona que hagi de prestar declaració davant d'un tribunal ha de poder expressar-se "en la seva llengua regional o minoritària sense incórrer per això en despeses addicionals".

Àgora Judicial entén que les referències legals al territori de llengua cooficial "han d'estendre's quan es tracta, com és el cas, d'un judici oral a Madrid celebrat en primera instància i davant d'un òrgan judicial amb competència a tot l'Estat". També al·leguen que si el testimoni no pot declarar en la seva llengua "no es permet una declaració fàcil, autèntica i espontània" ja que, encara que sàpiga castellà, "no s'expressarà amb la mateixa facilitat, ja que estarà obligat a realitzar mentalment la traducció".

"No té cap justificació la rigidesa processal, ni la comminació forçosa al canvi de llengua, ja que estableix un lamentable precedent i provoca un desgast respecte a la imatge de l'objectivitat i imparcialitat de la justícia, necessària perquè les persones confiïn en l'actuació del alt Tribunal", conclouen.