Segons informa el diari ABC, l’exministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, va utilitzar la seva posició al govern espanyol per rebre informació de persones a les quals considerava rivals polítics i amb fins partidistes, entre les quals hi hauria Jordi Pujol Ferrussola, fill de l’expresident Jordi Pujol, i altres personalitats polítiques i socials. Aquesta nova informació es desprèn del degoteig de notícies del sumari en el qual s’investiga a l’exministre i a unes altres 27 persones - entre elles alts càrrecs del govern i empresaris - per delictes de tràfic d’influències i corrupció.

La documentació del sumari, a la qual ha tingut accés ABC, indica que el director general de l’Agència Tributària, Santiago Menéndez, hauria enviat una sèrie de correus electrònics al ministre Montoro en els quals se l’informava de la situació fiscal de personalitats polítiques i socials. La documentació va ser aportada per l’Agència l’any 2023, i revela que entre les persones afectades hi hauria Jordi Pujol Ferrussola, el primogènit de l'expresident Pujol; Rodrigo Rato, exvicepresident del govern espanyol; Josep Piqué, expresident del Partit Popular Català; el tenista Rafel Nadal i l'expresidenta de la Comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre, entre d’altres.

Tot i que encara no hi ha hagut cap reacció per part de Pujol Ferrussola, altres personalitats de la llista sí que s’han pronunciat sobre els fets que s’han fet públics. Rodrigo Rato, exvicepresident del govern espanyol amb Aznar i condemnat per delictes fiscals, blanqueig i corrupció, afirma haver-se sentit “perjudicat” per Montoro. Per la seva banda, Esperanza Aguirre ha dit que “segur que allà hi haurà el meu” en referència a les múltiples peces obertes pel jutge que investiga el cas i a la filtració de la seva declaració de la renda pocs dies abans de les eleccions municipals de 2015, quan era candidata a l’alcaldia de Madrid.

Sobre el primogènit de l’expresident Jordi Pujol, el ministeri dirigit per Montoro també hauria estat implicat en l’operació Catalunya. Així ho demostra un correu del Sepblac del 2014, que dona informació no veraç a investigadors de Lichtenstein, ja que sostenia que se l’estava investigant a l’Audiència Nacional "des del 2013" quan, en realitat, el jutge José de la Mata assumeix la investigació contra tota la família Pujol Ferrussola el desembre de 2015.

El jutjat d’Instrucció número 2 de Tarragona ha mantingut durant set anys en secret la investigació sobre si l’exministre va utilitzar la seva influència com a membre del Govern per cobrar quantitats milionàries a través del despatx de consultoria que ell mateix va fundar, de part d’empreses que haurien influït perquè es redactessin lleis que les afavorissin. A les 28 persones investigades se les acusa de suborn, prevaricació, tràfic d'influències, frau a l'administració, corrupció en els negocis i falsedat documental.

Als inicis de les indagacions, l’any 2017, la fiscal del cas, Carmen García Cerdá, hauria volgut abordar el possible fet delictiu de revelació de secrets que suposava la informació que contenien els correus requisats en aquell moment, però el cap de la Fiscalia Anticorrupció ho va desestimar. El jutge instructor ha negat al diari ABC personar-se a la causa per la filtració de secrets d’un dels seus periodistes, afectat per la recerca d’informació dels tècnics d’Hisenda. Fonts jurídiques afirmen que la investigació del delicte de filtració seria difícil a aquestes altures, ja que els fets, datats el 2017 o 2018, haurien prescrit.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!