L'economista Santiago Niño Becerra ha advertit de les conseqüències que tindrà la sequera combinada amb la inflació que vivim des que Rússia va envair Ucraïna. Niño Becerra ha dibuixat gràficament la situació que pot arribar, i la veu molt negativa: "Que ve el llop! Que ve el llop! I el llop ja ha arribat", ha indicat.

Niño Becerra acompanya la seva advertència amb un reportatge de Business Insider España, en què s'analitza en quins productes es veuran primer els pròxims increments de preus. Segons els experts, els primers a notar les conseqüències de la manca de pluja seran el cereal (i els seus derivats, com la farina i el pa) i les fruites,  especialment les que estiguin fora de temporada. També considera que s'encariran els iogurts, els formatges i la llet, així com els ous i la carn de porc o pollastre, perquè la sequera també afecta la indústria ramadera.

"La crisi provocada per la sequera tindrà més impacte en productes com oli o altres de secà com blat i patata, així com un conjunt de productes substitutius", afirma en el reportatge l'economista Fernando Castelló-Sirvent. I al seu entendre, tot això afectarà negativament la inflació. "Davant d'aquesta conjuntura, l'augment de demanda s'estendrà a altres productes substitutius, i generarà un efecte d'arrossegament a la inflació. En aquest context, el control de preus no és una solució eficient", adverteix Castelló-Sirvent. 

El reportatge també apunta que alguns productes pujaran de forma indirecta per l'efecte de la pujada dels pinsos per a bestiar. "Els productes que procedeixen de la indústria ramadera seran més cars els mesos que venen", resumeix. "Un efecte derivat de la pulsió de preus a l'alça serà l'augment de preus que experimentaran productes que requereixen aquests inputs, com ara lactis i alguns carnis, fonamentalment de granívors", apunta Fernando Castelló-Sirvent. 

Mentrestant, l'associació Asoprovac Catalunya ha reclamat al Govern ajuts al boví de carn per fer front a la sequera. L'entitat, en una carta remesa a la consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, ha lamentat que el bestiar d'engreix ha estat "exclòs" dels ajuts habilitats pel Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, i ha alertat que es troba en "un escenari mai vist".  "Els ajuts habilitats pel Ministeri contribuiran a alleujar la situació de la vaca alletant", ha admès Asoprovac, però ha indicat que "s’ha comès un greu error excloent-ne el boví d’engreix".