La notícia de l'enviament a presó per part de la jutgessa Carmen Lamela queia com una gerra d'aigua freda sobre els advocats del Govern, que rebien el cop a les portes de l'Audiència Nacional aquest dijous a la tarda. "En 33 anys de professió mai havia sentit tanta impotència", expressava Jaume Alonso-Cuevillas, la defensa de Joaquim Forn, Josep Rull, Jordi Turull, Meritxell Borràs, Lluís Puig, Clara Ponsatí i Carles Puigdemont —els tres darrers, absents a la declaració—. Tampoc amagava la impressió Andreu Van den Eynde, que dirigeix la defensa d'Oriol Junqueras, Raül Romeva, Dolors Bassa i Carles Mundó, qui rebia per part dels periodistes la notícia sobre la dispersió de les pressions amb gran estupefacció, més tard canviada per Interior.

“Marxem amb una sensació molt trista. Persones a les quals només els pots parlar de pau han sigut empresonades per participar en actes de violència que mai podrien tolerar, ni mai acceptarien”. Van den Eynde creu que la decisió “estava premeditada” i ha dit que ho denunciarà “on faci falta”. “Acatem avui, però demà qüestionarem aquesta resolució on faci falta perquè no respon a cap estàndard internacional”. La defensa del vicepresident i els tres consellers ha lamentat que la resolució no faci referència a cap de les peticions que ha formulat l’advocat per evitar la presó incondicional. “No qüestiona l’arrelament que tenen, ni que tenen nens, ni gent gran a càrrec seu, ni en fa menció. La jutge no ha escoltat res del que hem dit des de primera hora del matí”, ha conclòs.

"La presó no està motivada, és per intentar callar l'alarma social per les concentracions als carrers", reblava Cuevillas, després que Lamela al·legués ocultació de proves, reiteració delictiva i risc de fuga, el darrer indici com a conseqüència del precedent de l'estada de Puigdemont a Bèlgica. S'hi sumava Van den Aynde, queixant-se que la magistrada no hauria tingut en compte "cap qüestió humanitària" per provar que no havia risc d'escapament, ja que la majoria de consellers tindrien persones a càrrec seu, com ara nens i avis.

La qüestió és que els advocats prometien presentar batalla i no rendir-se davant la decisió judicial. "Acatem avui, però demà qüestionarem aquesta resolució on faci falta, perquè no respon a cap estàndard internacional", insistia el representant dels republicans i Romeva, recordant que eren "persones pacífiques". Enviava també un missatge de calma el jurista dels demòcrates, expressant que els seus representats estaven "molt serens" i feien una crida "que no hi hagués cap tipus d'episodi de violència" als carrers de Catalunya. 

La nota discordant l'aportava Pau Molins, l'advocat de Santi Vila, qui elogiava la "capacitat de diàleg i consens" del seu client, qui fins al final hauria intentat convèncer Puigdemont d'apostar per una sortida pactada amb el govern espanyol, com a possible atenuant per a la fiança de 50.000 euros com a mesura cautelar.