Una euroordre com en el cas de Carles Puigdemont no servirà al jutge Pablo Llarena per intentar fer tornar Anna Gabriel a Espanya i jutjar-la. Així ho ha explicat l'advocat suís d'origen asturià, i especialista en dret civil, penal i estrangeria, Daniel Ordás. "Suïssa és dins del tractat de Schengen però no de la Unió Europea i això no permetria l’aplicació d’una euroordre", ha destacat Ordás en una entrevista a Rac 1. 

Aquest fet faria que extradir Gabriel només fos possible a través de "negociacions diplomàtiques" entre els dos països. "Podria ser extradida però seria força més complicat que si estigués en un país de la UE. A més, el Consell Europeu, on sí que hi ha Suïssa, exclou específicament els delictes polítics per ser extradit", ha explicat Ordás.

A més, Ordás ha explicat que el delicte de rebel·lió no existeix com a tal a Suïssa i que el que més se li sembla parla obertament que “hi hagi violència”. "L'article de la Constitució suïssa que seria equivalent al de rebel·lió a Espanya seria el 265, que es diu d''alta traïció', però s’hauria de veure si es compleixen els requisits perquè del que s’acusa Anna Gabriel es pugui considerar a Suïssa d’alta traïció".

Tot i això, l'advocat ha tret transcendència jurídica al fet que Gabriel es quedi a Suïssa perquè no creu que “haguessin decretat presó” per a ella i ho ha emmarcat en un acte de simbolisme polític. "És un gest estratègic. Carles Puigdemont és a la seu de la Unió Europea i Anna Gabriel a la seu de les Nacions Unides a Europa, a Ginebra".

Gabriel ha explicat aquest dimarts en un diari suís que té previst plantar el Suprem i quedar-se a Suïssa, on no descarta demanar asil polític.