L'Advocacia de l'Estat ultima un informe dirigit a defensar la instrucció del magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena en la causa del procés davant de la justícia belga en relació amb la demanda civil presentada a l'esmentat país pel president Carles Puigdemont

Fonts jurídiques han explicat a Europa Press que es tracta de "defensar el poder judicial espanyol i no tant a un funcionari concret" i que l'estudi de l'Advocacia prova d'avançar-se a tots els escenaris que puguin donar-se, entre els quals s'inclou la possibilitat d'acudir al Tribunal de Justícia de la UE (TJUE).

La intervenció del govern espanyol és conseqüència de l'empara concedida pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ) a l'instructor de la causa en el Tribunal Suprem. Concretament, es va sol·licitar l'actuació dels ministeris de Justícia i Afers Exteriors, a través de l'Advocacia de l'Estat, "per assegurar la integritat i immunitat de la jurisdicció espanyola davant dels tribunals del Regne de Bèlgica".

Uns dies després, Justícia va informar formalment que qualsevol intervenció de l'Advocacia de l'Estat davant d'un jutjat o tribunal d'un país estranger ha de realitzar-se necessàriament a través de la contractació d'un advocat en aquest país i que aquest pas encara no era decidit.

L'Estat pagarà els costos del procés

Llarena va demanar al Consell del Poder Judicial que l'emparés en relació amb una demanda civil presentada el mes de juny passat per Puigdemont i quatre dels seus consellers, que el van acusar civilment davant de la justícia belga de falta d'imparcialitat i de vulnerar la seva presumpció d'innocència. La demanda va ser admesa i un jutge ha citat el magistrat Llarena el proper 4 de setembre.

L'empara del Consell davant del que l'òrgan de govern dels jutges considera "un atac planificat a les condicions d'independència en les quals desenvolupa la seva tasca jurisdiccional", consistirà també a arbitrar les mesures relatives a la integritat econòmica del magistrat. És a dir, que l'Estat assumeixi la condemna —Puigdemont li reclama un euro de manera simbòlica— i les costes que es derivin d'una eventual condemna civil.