L'Advocacia de l'Estat ha demanat al Tribunal Suprem que revisi la condemna de 13 anys de presó i inhabilitació que es va imposar a l'exvicepresident de la Generalitat de Catalunya i líder d'ERC, Oriol Junqueras, i la substitueixi per una pena de 7 anys d'inhabilitació absoluta després de la reforma del Codi Penal que deroga el delicte de sedició i modifica el de malversació. En un escrit, els serveis jurídics de l'Administració s'han dirigit als magistrats del tribunal que van jutjar la causa del procés i que van imposar la condemna de 13 anys de presó i inhabilitació a Junqueras pel delicte de sedició en concurs medial amb malversació. El Suprem havia donat 8 dies a les defenses i a les acusacions perquè es pronunciessin sobre l'impacte de la reforma penal en les condemnes fixades l'octubre de 2019.

De la mateixa manera, sol·licita al Suprem que rebaixi les condemnes d'inhabilitació a l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell (6 anys i sis mesos), als líders independentistes Jordi Sànchez i Jordi Cuixart (4 anys), als exconsellers Raül Romeva, Jordi Turull i Dolors Bassa (6 anys i 9 mesos), i també a Joaquim Forn i Josep Rull (6 anys i 3 mesos).

En un escrit de 39 folis, l'Advocacia ha considerat pertinent rebaixar la pena d'inhabilitació de Junqueras a 7 anys, "atenent les penes previstes a l'article 433 del Codi Penal, amb què es castiga l'ús del patrimoni públic a finalitats diferents del que estigués destinat, i el 557.2, relatiu als desordres públics” en apreciar “el concurs medial entre ambdós delictes”. El tribunal del procés haurà de revisar les penes imposades el 2019 per aplicar el Codi Penal més favorable als condemnats, tal com fixa la mateixa norma a l'article 2. Encara que el Suprem ha emplaçat les parts a què es pronunciïn, serà el tribunal , presidit pel magistrat Manuel Marchena, qui decideixi finalment com queda la sentència.

La versió de la fiscalia del Suprem

Aquest dimecres, precisament, la fiscalia del Tribunal Suprem va presentar un escrit on reclama que no es rebaixin les penes d'inhabilitació imposades a Oriol Junqueras (13 anys), Raül Romeva, Jordi Turull i Dolors Bassa (12) fruit de la reforma del Codi Penal. Segons la fiscalia, malgrat la derogació del delicte de sedició, el tribunal pot mantenir les inhabilitacions tal com van quedar a la sentència del procés perquè la seva durada entra a la forquilla prevista per al delicte de malversació agreujada que els atribueix (entre 10 i 20 anys). En canvi, la Fiscalia sí que obre la porta a rebaixes a la resta de condemnats del procés.

La Fiscalia es posiciona d'aquesta manera en resposta a la petició de la Sala Segona del Tribunal Suprem, que va demanar a les parts que enviessin els seus escrits abans de decidir com afecta la reforma del Codi Penal a les inhabilitacions dels condemnats del procés. Els fiscals del judici del procés, Fidel Cadena, Javier Zaragoza, Jaime Moreno i Consuelo Madrigal, argumenten que les actuacions de Junqueras, Romeva, Turull i Dolors Bassa són constitutives del delicte de malversació agreujada que consta als articles 432 i 432 bis del nou Codi Penal.