El president del Govern, Mariano Rajoy; la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría i Juan Ignacio Zoido, ministre d'Interior, no estan obligats a comparèixer en la Comissió d'Investigació del Parlament que investiga l''Operació Catalunya', segons els informes que el Consell d'Estat i l'Advocacia han realitzat anteriorment per a peticions similars.

El passat 4 de maig el Parlament va aprovar la compareixença en l'esmentada Comissió del mateix president del Govern i de la seva vicepresidenta, però ambdós, junts amb prop d'una quinzena d'alts càrrecs del Govern, van rebutjar comparèixer al·legant informes de l'Advocacia de l'Estat que els eximien de fer-ho. Davant d'aquest fet, la Mesa del Parlament català ha acordat presentar una querella contra ells.

La presentació de la querella s'ha aprovat aquest matí amb la majoria de vots que sumen els membres de JxSí a la Taula, malgrat que el PSC i Cs han votat en contra, mentre que el PP i la CUP tenen veu però no voto en aquest òrgan.

Tanmateix, són nombrosos els informes del Consell d'Estat i de l'Advocacia General, que avalen que Mariano Rajoy i Soraya Sáenz de Santamaría i la resta d'alts càrrecs del Govern espanyol citats no compareguin en la Comissió d'Investigació de la Cambra catalana.

Alguns d'ells es refereixen a nombroses peticions de Cambres autonòmiques perquè compareguin alts càrrecs del Govern central en Comissions d'Investigació dels seus respectius parlaments. I en tots es conclou que les comissions d'investigació de les Cambres regionals s'han de cenyir als òrgans i autoritats de la comunitat autònoma en qüestió.