El Consell de l'Advocacia Catalana (Cicac), format pels 14 degans dels col·legis d'advocats catalans, demanarà al Tribunal Suprem, a iniciativa de la seva Comissió de Drets Humans, que acrediti 12 advocats catalans com a observadors (quatre titulars i vuit suplents) per seguir des de la sala el judici als encausats pel procés.

En una entrevista amb Europa Press, el president del Cicac, Ignasi Puig, ha puntualitzat que el Consell només actua per vehicular la sol·licitud realitzada per advocats de diferents col·legis, que han mostrat al Consell el seu interès per assistir al judici.

"El que volem assegurar és la màxima transparència d'aquest judici, i per assegurar aquesta màxima transparència, entenem que l'advocacia catalana hi ha de ser present, perquè les persones acusades són catalanes, i els advocats que intervenen en defensa d'aquestes persones són catalans", ha argumentat Puig.

El també degà del Col·legi d'Advocats de Terrassa (Barcelona) ha subratllat que en cap moment no qüestionen la independència de la justícia espanyola i ha ressaltat que "no és una decisió política de l'advocacia catalana, és una decisió de defensa de l'estat de dret i de defensa de la defensa".

La proposta va sorgir de les comissions de drets humans de diferents col·legis d'advocats catalans, que el van elevar al ple del Consell a través de la Comissió de Drets Humans del Cicac, i que va ser aprovada el passat 19 de novembre, durant l'anterior mandat, amb l'expresident Julio J. Naveira.

Després d'aprovar-se la proposta, en el ple del Consell del 27 de desembre, quan va ser designat Puig com a president, es va determinar que aquests lletrats seleccionats haurien de remetre un informe jurídic al final del judici al Cicac, no podrien fer declaracions en nom del Consell i haurien de sufragar-se per si mateixos els costos.

El Consell espera ara que la Comissió de Drets Humans proposi els noms dels advocats interessats en anar al judici i aleshores escollirà els 12 observadors i demanarà formalment una reserva de places a l'alt tribunal.

El judici més important de la democràcia

Puig ha valorat que el judici al vicepresident del Govern Oriol Junqueras, als consellers, a l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell, a l'exlíder de la ANC Jordi Sànchez i al president d'Òmnium, Jordi Cuixart, que previsiblement començarà al voltant al 5 de febrer, "és el judici més important al qual s'enfronta la democràcia espanyola des de la Transició".

Segons el seu parer, el Tribunal Suprem "ha de donar transparència a tot el judici perquè no hi hagi cap taca, cap ombra, de la independència judicial que ha de tenir l'alt tribunal".

Després que la fiscal general de l'Estat, María José Segarra, veiés innecessària la presència d'observadors perquè el judici es retransmetrà en directe, Puig ressalta que "la presència física en un lloc és determinant per veure i observar que aquesta transparència es doni".