L’Advocacia de l’Estat considera que la jutge Carmen Rodríguez-Medel, que instrueix la causa de la manifestació del 8-M i els contagis de coronavirus ha obert una causa general contra el govern espanyol i ha actuat amb una “celeritat inusitada”  que no es justifica per motius jurídics.

Així es pronuncia l’Advocacia de l’Estat al recurs d’apel·lació que ha presentat davant l’Audiència de Madrid contra la decisió de la jutge d’obrir diligències contra el delegat del govern a Madrid, José Manuel Franco, per no haver prohibit la manifestació. L’escrit, al qual ha tingut accés El Español, sosté que s’està causant indefensió a Franco, també secretari general del PSOE a la Comunitat de Madrid.

A l’escrit, l’Advocacia mostra la seva sorpresa pel la celeritat de la magistrada en admetre a tràmit la denuncia per prevaricació administrativa d’un particular en ple estat d’alarma, quan estaven suspesos el procediments no essencials i li retreu l’incompliment del decret d’estat d’alarma.

Així insisteix que no hi havia la urgència de que parla el decret per obrir les diligències. Va rebre la denúncia el 20 de març i tres dies després obria el cas i encarregava a la policia judicial que ho investigués.  També denúncia que s’ha causat una “palmària indefensió” del delegat del govern espanyol ja que està sent investigat sense possibilitat de defensar-se, ja que el decret de l’estat d’alarma ha suspès els terminis per presentar recursos fins que s’aixequi l’alarma.

El recurs de sosté que els fets denunciats no són constitutius de delicte i retreu a la instructora que el que pretén amb la seva investigació “no és verificar si uns determinats indicis son certs, sinó trobar aquests indicis”. Així recorda que fins el 14 de març no hi havia cap instrucció que prohibís la celebració de manifestacions o concentracions de persones pel coronavirus. Hi havia, afirma, recomanacions sanitàries però no prescripcions.

No hi havia urgència

 

Segons el recurs, si les actuacions no eren urgents no es van haver d'obrir les diligències. Però si Carmen Rodríguez-Medel les va incoar "amb una celeritat inusitada, de cap manera justificada per motius jurídics o processals" no va haver de suspendre el termini per recórrer, "perquè aquest muntatge en l'aplicació de les normes excepcionals genera una clara indefensió" al delegat del Govern.