El diari dels Estats Units Politico adverteix de les conseqüències que podria tenir una hipotètica inhabilitació del president Quim Torra per part del Tribunal Suprem. El passat 17 de setembre, el TS va celebrar una vista per veure si ratificava o no la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que va dictaminar un any i mig d'inhabilitació per Torra perquè va desobeir l'ordre de la Junta Electoral Central (JEC) de retirar els llaços grocs dels edificis de la Generalitat durant la campanya electoral de les eleccions generals del 28 d'abril del 2019. En l'audiència al TS, l'advocat de Torra, Gonzalo Boye, va argumentar que el fet de no retirar els llaços és un acte emparat en la llibertat d'expressió; mentre que la Fiscalia va sostenir que es van violar les regles de neutralitat durant la campanya electoral. 

Després de la vista, el president està a l'espera de veure quina és la decisió definitiva del TS, que es preveu que es pronunciï en els pròxims dies. En el cas que la resolució sigui desfavorable al recurs de cassació presentat pel president al TS i, per tant, que aquesta cort l'inhabiliti, l'edició europea de Politico té clares les conseqüències: "Catalunya s'enfronta a una convulsió"

Politico

Enderrocar un altre president

Politico també posa de manifest que Torra va arribar a la presidència després que el seu antecessor, Carles Puigdemont, fos apartat del càrrec arran del referèndum de l'1-O i per haver declarat la independència de Catalunya. A més, el desembre del 2017 es van celebrar eleccions a Catalunya, però malgrat que la intenció de les forces independentistes era que Puigdemont repetís mandat, aquest ja estava exiliat a Brussel·les. Per això, després de la vista al TS, Torra es va dirigir a la premsa i va assegurar que l'estat espanyol estava intentant "enderrocar" un altre president "sense dret ni justificació". 

A més, Politico també posa de manifest que la inhabilitació de Torra podria posar en perill els plans del president espanyol, Pedro Sánchez, de reprendre la taula de diàleg amb els líders independentistes per trobar una sortida al conflicte català. En aquest sentit, la vicepresidenta del govern, Carmen Calvo, el mateix dijous, quan va tenir lloc l'audiència al TS, va assegurar que si Torra és inhabilitat no podrà participar en les negociacions. Per la seva part, Meritxell Serret, la representant del Govern a la UE, va manifestar que una sentència contra el president "no ajudarà a trobar una solució política a la crisi" alhora que va defensar que Espanya hauria d'amnistiar els líders catalans empresonats.  

El diari dels Estats Units també es fa ressò de la divisió que existeix entre els partits separatistes davant la possible inhabilitació de Torra, ja que el mateix president s'ha mostrat en contra de convocar eleccions anticipades. "I ha amenaçat amb impedir que el Parlament nomeni un successor", ha indicat el rotatiu. En canvi, el vicepresident, Pere Aragonès, coordinador nacional d'ERC, que són socis de govern de JxCat en aquesta legislatura, vol que se celebrin els comicis com més aviat millor alhora que demana unitat davant la possible inhabilitació.  

Davant aquesta situació, el politòleg de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona (UPF) Jacint Jordana ha considerat que les negociacions amb Madrid es posposaran fins que hi hagi un nou govern a Catalunya. "Ningú [de la part catalana] estarà en condicions de prendre decisions com a part d'aquesta taula rodona i es dirà tot amb la mirada posada a les eleccions, de manera que és probable que les negociacions es congelin fins que s'elegeixi un nou govern a Catalunya", ha apuntat en unes declaracions que recull Politico