L'advocat Gonzalo Boye ha advertit el portaveu d'Unidas Podemos, Pablo Echenique, que ara es queixa d'una persecució judicial al seu partit, que no descobreixi la sopa d'all, perquè es tracta d'una pràctica sovintejada a Espanya.

"Que sàpigues que un individu pot anar a un jutjat a acusar-te d'una pila de delictes sense cap prova, dir que es basa en "rumorologia" i llavors t'obren un extens judici i dediquen hores de TV a dir que ets culpable. Que no! És broma! Això només et passa si ets de Podemos", ha indicat Echenique.

Boye li ha recordat que no només Podemos pateix aquestes pràctiques. "Sens dubte passa amb Podemos, però també ha estat o ens ha estat passant a molts...no és res nou i, si som capaços d'identificar el problema i no personalitzar-lo, hauria de servir com a motor per intentar canviar una realitat que és tremendament perillosa", ha indicat l'advocat.

El titular del jutjat d'instrucció número 42 de Madrid, Juan José Escalonilla, ha reclamat avui al Registre de Cooperatives de Madrid que li aporti "una còpia del full de registre de la cooperativa Kinema", de la qual va ser fundador el secretari de relacions amb la societat civil i moviments socials de PodemosRafael Mayoral, malgrat que no està imputat en la causa sobre la suposada caixa B d'aquest partit.

Segons avança Voz Populi, la voluntat de revisar aquests papers parteix de la declaració de l'excoordinador jurídic de Podemos, José Manuel Calvente, que va denunciar que Mayoral "sembla ocupar el lloc d'organitzador i màxim destinatari dels fons" sota sospita. Amb tot, el diputat de Podemos, encara que va ser un dels fundadors de Kinema el 2006, està desvinculat de l'empresa des de fa sis anys.

El que buscaria Escalonilla seria demostrar si Mayoral va obligar Podemos a contractar la seva antiga cooperativa, ja que Kinema presta a Podemos els seus serveis de gestoria a la seu central, en les seves delegacions territorials i en el Grup Parlamentari Europeu, "sense licitació prèvia del servei", segons alguns indicis.

El mateix Mayoral va reconèixer dimecres, en el programa Al Rojo Vivo de La Sexta, haver fundat fa 15 anys Kinema, cooperativa en la qual va treballar fins fa sis anys, data en la qual la va abandonar en entrar en política: "No hi tinc cap relació", va explicar el parlamentari, que va rebutjar haver participat en els processos de contractació de Podemos.