El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va advertir aquest dimecres davant de la Assemblea General de l'ONU que la democràcia al món, "sens dubte", està amenaçada, i davant d'això va demanar a la comunitat internacional protegir-la i fer front als extremismes i als qui criden a l'odi.

Sánchez va llançar aquesta advertència en la seva intervenció en l'obertura del 76 període de sessions d'aquest organisme de Nacions Unides (amb el secretari general de les quals, Antònio Guterres, es va reunir poc abans) i davant del qual va contreure dos compromisos que ja havia avançat.

En concret, que Espanya augmentarà la seva donació de vacunes al mecanisme COVAX en 7,5 milions de dosi en el primer trimestre de 2022 (fins a sumar un total de 30 milions) i que contribuirà amb 30 milions d'euros al fons d'adaptació per fer front al canvi climàtic.

La seva preocupació per la situació de la democràcia al món va venir de la mà d'una anàlisi de la situació a l'Afganistan, davant de la que va dir que la població evacuada és víctima "del terror associat al fanatisme i l'extremisme i de la manca d'un estat fort que alimenti una societat lliure".

Davant això, va fer una crida a la comunitat internacional per defensar estats sòlids i amb recursos que garanteixin el benestar de la ciutadania segons valors de justícia, progrés i igualtat, i a defensar també la democràcia "com a única alternativa davant de qualsevol deriva totalitària, excloent i intolerant".

Després de lamentar les dificultats especials per a les dones i les nenes en aquest país, va recordar que la crisi afganesa ha servit perquè alguns qüestionin la manera en què determinats països participen en l'escenari internacional.

Sánchez defensa "les llibertats individuals"

"Davant aquestes veus, vull declarar avui aquí que el model democràtic és l'únic que garanteix la defensa i protecció dels drets humans i de les llibertats individuals, i que continuarà sent el far i guia de la nostra actuació", va proclamar.

Segons el seu parer, la lluita per la democràcia no només és a l'Afganistan, sinó que afecta als cinc continents i es lliura també als països més desenvolupats del món.

"És una lluita diària contra els qui volen imposar la desigualtat beneficiant a uns pocs, els qui busquen excloure o culpar a les minories més vulnerables, els qui anomenen a l'odi per raons d'origen, sexe o creença, els qui apel·len a murs i fronteres per impedir l'avenç de les idees d'igualtat, llibertat i fraternitat", va exposar Sánchez. De tot això, la seva conclusió: "sens dubte, la democràcia està amenaçada".

Sánchez va fer també una tancada defensa del multilateralisme que representa l'ONU i va advocar per una "recuperació justa" a tot el món després de la pandèmia de coronavirus.

Pedro Sánchez Nacions Unides EFE

La intervenció de Pedro Sánchez en les Nacions Unides / EFE

La situació en La Palma

Sánchez també va garantir que "ningú no quedarà desemparat" a La Palma després de l'erupció volcànica que està afectant aquesta illa canària. El cap de l'Executiu va recordar que diumenge passat un volcà de l'illa va entrar en erupció i que, "des d'aleshores, tot Espanya roman atenta al que allà succeeix".

"El nostre govern està bolcat amb els seus habitants, que veuen com la lava s'emporta habitatges, terrenys agraris, finques, terres fèrtils i una enorme memòria emocional el valor de la qual ningú no pot mesurar" va afegir.

Sánchez va explicar que es va traslladar a Nova York directament des de La Palma i impressionat per com la naturalesa "recorda una vegada més la mesura de la nostra fragilitat però també de la nostra fortalesa".

Arran d'això va comentar que gràcies a l'acció de la ciència s'ha pogut anticipar la resposta i gràcies a l'acció eficaç i coordinada dels serveis d'emergència i de l'Estat s'ha garantit la seguretat de tots els ciutadans.

 

Foto principal: Pedro Sánchez durant la seva intervenció a les Nacions Unides / EFE