El Jutjat d'Instrucció número 27 de Barcelona ha preguntat a la Fiscalia la seva opinió sobre si ha d'admetre a tràmit o no una querella de Juristes per la República contra l'exdelegat del govern espanyol a Catalunya Enric Millo per un presumpte delicte de prevaricació.

Així s'especifica a la interlocutòria que el jutge ha fet arribar a totes les parts, entre elles el col·lectiu demandant, i que ha fet que aquests anunciessin a través de Twitter que s'admetia a tràmit la querella. En canvi, fonts del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) han aclarit que la interlocutòria no pressuposa l'admissió a tràmit i, de fet, afirmen que, fins ara, no s'ha admès, ni hi ha cap investigat pels fets que es denuncien.

Segons explicava l'associació el 22 de juliol, quan va presentar la querella, el motiu és la no actuació de Millo "per evitar els danys personals i materials causats per l’actuació desproporcionada de la Policia l'1 d'octubre passat".

Juristes per la República consideren que la funció del delegat del govern espanyol, càrrec que ocupava Millo durant el referèndum, "és garantir la seguretat de la ciutadania". "És obvi que el dia 1 d’octubre del 2017 Enric Millo no ho va fer, i el lamentable resultat el sap tothom", afirmen.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha precisat que de moment la querella només ha estat rebuda, i que no ha decidit encara si l'admet a tràmit.