El Bundestag ha admès avui a tràmit la moció de Die Linke que reclama una mediació d'Alemanya i de la UE en el conflicte entre Catalunya i l'Estat espanyol. També demana respecte per als drets fonamentals dels presos polítics. És la primera moció sobre Catalunya que es discuteix al Parlament alemany.

ordre del dia

L'ordre del dia del Bundestag amb l'admissió a tràmit de la moció sobre Catalunya

Una de les impulsores de la iniciativa, Zaklin Nastic, que a l'abril va presentar la moció al vicepresident del Parlament, Josep Costa, ha manifestat a TV3 que "al marge de si un està a favor o en contra de la independència, a la UE s'han de respectar la democràcia i l'estat de dret". "Espero que Alemanya es pronunciï en contra de la criminalització de polítics, especialment dels que han estat escollits a les urnes", ha indicat.

Nastic ha comparat la situació d'Espanya amb la de Turquia, i ha recordat que en aquest segon país "es permet la presència d'observadors internacionals" als judicis, cosa que no ha acceptat el Tribunal Suprem espanyol. "Per part espanyola es diu que ja es pot veure per televisió", ha recordat.

El grup parlamentari de Die Linke, que equivaldria als comuns, ha celebrat l'admesa a tràmit de la iniciativa i ha anunciat contactes avui amb el president a l'exili, Carles Puigdemont, que visita Berlín amb aquest motiu.

"Carles Puigdemont visita avui Berlín. A la nostra moció d'avui al Bundestag reclamem que s'observin les normes constitucionals en el conflicte de Catalunya. Cal protegir els drets fonamentals dels afectats", ha indicat en un tuit

Tres diputats de Die Linke han anat a rebre Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí.

La moció sobre Catalunya es debatrà a partir d'ara a les comissions d'Afers Exteriors, de Drets Humans i d’Afers de la Unió Europea, que faran una proposta conjunta que s'elevarà al ple del Bundestag. La votació final serà després de l'estiu.