La Mesa de les Corts Valencianes ha acceptat a tràmit la iniciativa legislativa popular (ILP) presentada per un exfalangista i líder de l'extrema dreta valenciana extraparlamentària, Juan García Santandreu. Aquesta ILP ha indignat l'esquerra valenciana, ja que advoca per prohibir l'ús del terme "País Valencià", així com perseguir aquells qui defensin que el valencià i el català són la mateixa llengua. Tanmateix, malgrat que algunes de les propostes d'aquesta revisió de la llei de Senyes d'Identitat van en contra de l'Estatut d'Autonomia, la Mesa, presidida per Vox, ha acceptat la ILP. 

Segons informa elDiario.es, el text de la ILP ha estat impulsat per Juan García Santandreu, que va ser candidat falangista als vuitanta i va dirigir el grup anticatalanista GAV als noranta. La revisió que en proposa l'exfalangista és de tall clarament anticatalanista i planteja fins i tot sancions greus. Per una banda, es demana que es consideri una falta administrativa i "il·legal" l'ús de la denominació "País Valencià", amb les sancions administratives corresponents. Tanmateix, aquesta denominació es reconeix dins del preàmbul de l'Estatut d'Autonomia. Per altra banda, també es demana que cap partit polític, sindicat, mitjà de comunicació o “sistema educatiu” pugui sostenir que valencià i català són la mateixa llengua, anant en contra del consens acadèmic i de la mateixa Acadèmia Valenciana de la Llengua. 

D'aquelles noces, aquests confits, i en aquest cas, aquesta ILP neix de l'eco de la polèmica llei de Senyes d'Identitat aprovada en solitari pel PP el 2015 abans de perdre les eleccions. No debades, la ILP busca modificar aquella llei. En el seu moment, la llei del PP valencià ja va ser criticada pel Consell Valencià de Cultura i les universitats.

L'esquerra valenciana denuncia la iniciativa 

Mentre que la Mesa de les Corts Valencianes, en mans de Vox, no ha tingut cap problema a acceptar a tràmit aquesta ILP, tot i anar en contra de normatives com l'Estatut, l'esquerra valenciana ha posat el crit al cel. Tant Compromís com el PSPV han titllat de "perillosa" aquesta tramitació. "Es tramiten qüestions contràries a l'Estatut d'Autonomia, que consideren delicte el mateix compliment de la llei", ha denunciat la diputada socialista Mercedes Caballero, que ha assenyalat que la ultradreta obre la porta a aquests discursos i el PP els dona suport. "Considerem molt perillós i absolutament intolerable que es proposi una ILP que atempta contra els principis bàsics de la democràcia i potencia la persecució d'entitats que no combreguin amb les ideologies ultra", ha assenyalat la diputada de Compromís Maria Josep Amigó. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!