Una vintena d'enquestes sobre els resultats dels comicis del 20 de desembre han estat publicades fins al dia 8 de desembre. Els seus números permeten preveure quines seran algunes de les claus que caracteritzen aquestes eleccions.

1. Punt de partida

Actualment, el Congrés dels Diputats està dominat per una majoria absoluta del Partit Popular, amb el PSOE com a segona gran força. La resta de partits junts representen poc més d'una sisena part de la Cambra. Aquesta distribució surt dels resultats de les eleccions de desembre del 2011.

2. Indecisos decisius

La indecisió dels votants a dues setmanes de les eleccions deixa les portes obertes a resultats molt diversos. Segons l’enquesta del CIS de novembre, quatre de cada deu espanyols (41,6%) encara no han decidit el seu vot i un 23% no sent simpatia per cap partit. Això augmenta la incertesa, ja que el vot que ara és indecís acabarà sent el decisiu que farà decantar els resultats.

3. Èxit dels emergents

Un 35,48% dels votants opten per C’s o Podemos segons la mitjana d’enquestes elaborada per El Nacional. Totes dues formacions es presenten per primera vegada a unes eleccions generals. Aquest és un escenari inèdit en un país com Espanya, on ha dominat el bipartidisme des dels primers comicis democràtics del 1977. Aquests dos partits recullen vots dels electors insatisfets amb les formacions “tradicionals” i triomfen entre els menors de 35 anys. Es presenten com la alternativa de la “nova política”. És possible que, sumats, aconsegueixin més de 100 nous diputats.  

4. Socis de govern

La irrupció de nous partits fragmenta el vot i allunya molt les dues forces històriques, PP i PSOE, d’aconseguir una majoria absoluta com la que ostenten actualment els populars, amb 185 diputats. Cas que les enquestes es complissin i guanyés el PP, aquest hauria de buscar sí o sí aliances dins la Cambra Alta, siguin puntuals o estables. La fórmula que més sona és un pacte entre PP i C’s.

5. 'Sorpasso' taronja?

C’s i PSOE es disputen ser la segona força. Menys d’un punt (0,81%) en intenció de vot és l'estret avantatge que socialistes duen a C's. Les enquestes dibuixen una pugna constant entre els dos partits. Una de les incògnites de les eleccions del 20D és veure si, finalment, la formació de Rivera acabarà superant el PSOE com ja va fer amb Podemos, que s’haurà de resignar amb la quarta posició.

6. Podemos & co(alicions)

Tot i no poder competir amb C’s segons les enquestes, Podemos rep molt impuls gràcies a les seves coalicions amb altres partits a Galícia (amb les Mareas, Anova i IU), a la Comunitat Valenciana (amb Compromís) i a Catalunya (amb Barcelona En Comú, ICV i EUiA). Aquestes aliances dibuixen un escenari contradictori on Podemos i Unitat Popular són companys o rivals depenent de la circumscripció.