Gerro d'aigua freda per a l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en plenes vacances de Nadal. Segons el Baròmetre Muncipal publicat aquest divendres al matí, els barcelonins la suspenen per primera vegada des que és alcaldessa. Així, Colau obté un 4,7, per darrere d'Ernest Maragall (5), l'únic que aprova, i Jaume Collboni (4,8). En l'enquesta del juny passat va obtenir un 5,1.

A més, en plena polèmica per l'activació al gener de la Zona de Baixes Emissions, el govern de Colau entoma un altre revés, i és que els ciutadans que veuen la seva gestió com a dolenta o molt dolenta superen per primer cop els que la veuen com a bona o molt bona. Concretament un 43,6% contra d'un 42,8%, respectivament.

Tot i això, el pacte de govern Colau-Collboni obté un suport del 47,5% dels enquestats, que el valoren bé o molt bé, contra un 38,5% que el valoren malament o molt malament. En últim baròmetre, en canvi, tenia més partidaris el pacte Maragall-Colau que no pas l'acord dels comuns amb el PSC.

Maragall tornaria a guanyar

Per altra banda, si hi haguessin eleccions ara, ERC tornaria a guanyar amb un 16% dels vots, seguit de Barcelona en Comú (15,5%) –tots dos millorant resultats– i del PSC (8,9%). Qui s'emporta la caiguda més important respecte al 26-M és la formació de Manuel Valls, que va donar els seus vots perquè Colau fos alcaldessa i es va separar de Ciutadans. Segons el baròmetre Barcelona pel Canvi només obtindria un 0,4% dels vots. 

JxCat obtindria un 4,7% dels vots, i perdria suports respecte al mes de maig (6,9%) però mantenint la quarta posició. També baixa el PP, del 3,3% a l'1,5%, mentre que Ciutadans obtindria un 2,6%. Vox obtindria un 0,6% dels suports. 

Pel que fa a les preocupacions dels barcelonins, la inseguretat torna a quedar en primera posició, i augmenta encara més en percentatge. Si ara fa un any era del 21% i el juny del 2019 era del 27,4%, ara és ja del 29,1%.