L'exalcaldessa de Barcelona i líder dels comuns Ada Colau ha anunciat dues mesures que inclouen l'acord entre PSOE i Sumar per fer govern de coalició: la gratuïtat de Rodalies i la pujada del Salari Mínim Interprofessional. "El salari mínim serà important en aquestes mesures, el tema dels acomiadaments a favor dels treballadors o la reducció de vols curts en substitució del tren", ha dit Ada Colau, qui ha fixat com a prioritat la gratuïtat de Rodalies. L'exalcaldessa de Barcelona, en una entrevista a El Cafè d'Idees de RTVE, tampoc ha descartat que sigui ministra, malgrat no voler-ho ser. "Sempre he dit que no vull ser ministra. En tot cas, arribarà després de la investidura", ha dit Colau, qui creu que els comuns han de tenir un paper important en la composició del nou executiu. 

Colau també ha explicat que l'acord entre PSOE i Sumar inclou mesures en l'habitatge, com ara l'aplicació immediata de la llei d'habitatge i de l'índex perquè s'apliqui la regulació dels lloguers. "Inclou un augment de les inversions en el parc públic d'habitatge perquè s'arribi al 20%", ha dit Colau, qui també afirma que s'hi inclouen mesures per a la rehabilitació d'habitatges o la regulació de pisos turístics. L'exbatllessa també ha explicat un augment del pressupost per a psicòlegs i dentistes públics o l'ampliació de permisos de maternitat i paternitat remunerats. 

La pugna entre Sumar i Podemos

Pel que fa a la possibilitat que Podemos es desmarqui de l'acord entre PSOE i Sumar, Colau ha explicat que "tot l'espai està degudament informat d'aquest acord" i considera que els de Ione Belarra estan d'acord amb totes les mesures pactades. "Podemos està d'acord amb tot això. Ningú podrà dir que aquest acord no és positiu", ha dit Colau, qui ha recordat que Podemos "ha signat un acord amb Sumar". "L'ha de complir. Estem fent política per a la gent, no per als partits. Si no el compleix no tindrà el retorn en matèria econòmica", ha avisat Colau. 

Pel que fa als acords amb els partits independentistes, Colau confia que hi haurà aquests acords, ja que "tots tenim l'encàrrec d'aturar la dreta i l'extrema dreta". A més, defineix "d'error" que Esquerra Republicana doni per feta una amnistia en el marc de les negociacions entre els partits independentistes i el PSOE. "Pel conjunt de la ciutadania, això no és un tema més", ha subratllat Colau, qui assegura que Jaume Asens "ha fet i continua fent una feina impecable per desjudicialitzar el conflicte". "El nostre espai polític va ser el primer a plantejar la desjudicialització. Plantegem avançar en la plurinacionalitat i el reconeixement de Catalunya", diu Colau, qui recorda que també hi ha actors implicats com el poder judicial. 

Collboni, entre tripartit i acord amb Junts

Ada Colau també ha volgut valorar la situació a l'Ajuntament de Barcelona, on Jaume Collboni governa únicament amb 10 regidors. La intenció de Colau és poder entrar a l'executiu barceloní i fer un tripartit amb Esquerra. Per això, ha instat Collboni a triar entre un tripartit o Junts per Catalunya. "No volem entrar sols al govern. No volem cadires. Volem un acord d'esquerres, perquè Barcelona és una ciutat d'esquerres. Sumem 24 regidors", afirma Ada Colau, qui critica Collboni per "no voler seure i parlar". De fet, fins i tot ha demanat a Collboni que reaccioni després de l'acord d'investidura entre PSOE i Sumar: "Això no cau del cel".