Ada Colau no s'ha presentat a la comissió extraordinària de l'Ajuntament de Barcelona en què tota l'oposició li reclamava la seva dimissió com a responsable de seguretat del consistori (tampoc hi ha estat present el tinent d'alcalde Gerardo Pisarello, qui s'encarrega del problema del top manta). A desgrat que tots els grups presents a la comissió (la CUP no hi ha assistit) han reprovat la gestió de Colau i han demanat que cessi, aquesta votació no tindrà efectes pràctics, perquè no hi ha acord entre els grups de l'oposició per a una moció de censura. Tots els grups de l'oposició han recriminat a l'alcaldessa que no hagi comparegut en un moment en què la ciutat passa per una situació delicada. Els narcopisos, l’incivisme i, sobretot, el top manta (amb el recent atac dels venedors a un turista), han generat un deteriorament de la convivència que ha afectat durament la ciutat. L’oposició al govern municipal, de forma unànime, considera que Barcelona es troba “fora de control” i que el govern està desbordat. I fins i tot, hi ha hagut un ampli consens a l'hora de reclamar un major control sobre el turisme (no existent fa alguns anys).

Raimond Blasi (PDeCAT): "Colau ha passat del 'Sí se puede' al 'No s'hi pot fer res'"

Raimond Blasi Sergi Alcàzar

Raimond Blasi, del PDeCAT /  Foto: Sergi Alcàzar

Situació excepcional

En ple estiu, quan normalment l'activitat del consistori s'atura, s'ha convocat una comissió extraordinària per enfrontar el problema de la seguretat i l'incivisme. Tots els grups municipals, a excepció dels comuns, afirmen que la situació és greu i que cal prendre mesures immediatament. Raimond Blasi, del PDeCAT, ha reclamat que l'Ajuntament apliqui les lleis i ha acusat Colau de fer de "bomber piròman". I ha afirmat que els comuns han passat del "Sí se puede" al "No s'hi pot fer res". Alfred Bosch, d'ERC, també s'ha referit a l'abandonament en què Colau ha deixat la ciutat i ha advertit que Barcelona pot acabar convertint-se en la narcocapital d'Europa. Ha recordat que la missió de l'esquerra és garantir la seguretat pública, tot afegint que és molt preocupant que hi hagi zones de Barcelona, com el Born, on s'hagi d'apostar per la seguretat privada davant la inacció dels poders públics. També ha recordat que hi ha comportaments incívics a molts nivells (ha definit la situació com "un desgavell"), per manca de compliment de les ordenances municipals: brutícia a la platja, soroll nocturn, invasió de vehicles sense motor a l'espai per a vianants... I ha afirmat que el problema bàsic és que Colau ha renunciat a fer el seguiment del tema. També Gerard Ardanuy, de Demòcrates, ha coincidit a exigir lideratge i compliment de la normativa a l'Ajuntament.

Alfred Bosch: "Barcelona pot acabar convertint-se en la narcocapital d'Europa"

Alfred Bosch Ajuntament de Barcelona Sergi Alcàzar

Alfred Bosch, de ERC / Foto: Sergi Alcàzar

El PP carrega contra la Generalitat

El PSC, tot i formular greus crítiques a Colau i demanar-li que deixi el càrrec, ha volgut presentar-se com a oposició constructiva. Montse Ballarín, del PSC, ha acusat Colau de banalitzar la turismofòbia i ha afirmat que els comuns són "irresponsables polítics". Davant la crisi, ha presentat un pla de xoc, amb 57 mesures, com a proposta per resoldre el problema. El PP i Ciutadans han aprofitat l'ocasió per carregar contra la Generalitat. Alberto Fernández Díaz, que ha intentat destacar-se respecte als altres grups per la seva contundència, ha insistit en la necessitat que Colau cessi com a responsable de seguretat, però també ha reclamat que la Generalitat assumeixi responsabilitats per la incapacitat dels Mossos per controlar la ciutat (ha acusat Quim Torra i Colau d’incompetència). Fins i tot ha acusat el PSC i Ciutadans d’indultar Torra en no demanar en aquesta comissió responsabilitats al Govern de la Generalitat. Carina Mejías, de Ciutadans, ha acusat Colau de generar una situació de descontrol i de generar problemes en lloc de resoldre'ls.

Montse Ballarin PSC - Sergi Alcàzar

Montse Ballarín del PSC / Foto: Sergi Alcazar

Responsabilitat dels consistoris anteriors?

La resposta a la comissió ha anat a càrrec de la regidora dels comuns Laia Ortiz, qui ha afirmat, en un to molt dur, que hi ha una "aliança contra Barcelona" entre els diferents grups d'oposició, i ha afirmat que només volen desgastar el govern i obtenir titulars. "Tot s'hi val per carregar contra Ada Colau?", ha preguntat Ortiz, qui ha acusat al PSC i a ERC de copiar les tècniques agressives estiuenques de Fernández Díaz. Ha apuntat que els problemes d'aquest tipus no són nous, sinó que es repeteixen periòdicament i ha afirmat que els consistoris anteriors van tenir molta responsabilitat en els problemes que es debaten ara. La seva resposta ha estat durament replicada per Blasi, qui ha acusat els comuns de "tirar pilotes fora" amb un llenguatge radical. També Bosch ha exigit que l'Ajuntament assumeixi responsabilitats en lloc de formular tan sols crítiques a l'oposició.

Laia Ortiz Ajuntament Sergi Alcàzar 02

A la dreta Laia Ortiz, regidora dels comuns i avui alcaldessa accidental / Foto: Sergi Alcazar