L'actor català Sergi López (1965, Vilanova i la Geltrú) ha exigit que el president de l'estat francès, Emmanuel Macron, accepti el català com a llengua oficial de la Unió Europea en la pròxima reunió del Consell de la UE el dimarts 19 de setembre. D'aquesta forma, ha fet públic el seu suport a la mesura que va pactar Junts per Catalunya i el PSOE per la constitució de la Mesa del Congrés. Ho ha fet a través d'un vídeo que ha publicat aquest matí Plataforma per la Llengua en el qual s'ha dirigit directament al president francès, Emmanuel Macron

“El català és una llengua parlada per deu milions d’europeus, i la seva acceptació com a llengua oficial reforça i protegeix el patrimoni cultural i històric d’Europa, que ens pertany a tots. És per això que demano a França d’acceptar aquesta llengua, la meva llengua, com a llengua oficial europea”, diu López, que té una llarga i reconeguda trajectòria professional a França, en un vídeo en francès.

Actor amb una llarga trajectòria a l'esquena 

De fet, López té a la seva esquena dos premis Cèsar del cinema francès, així com nombrosos altres premis nacionals i internacionals. Alhora, forma part de la campanya SAY YES presentada ahir per Plataforma per la Llengua, que s'anuncia des d’aquest divendres fins al 19 en mitjans paneuropeus com Politico i Euronews, o en d’altres com el francès Le Figaro per fer pedagogia a l’exterior. En paraules del president de Plataforma per la Llengua, “els europeus han de saber que el vot del dia 19 no és quelcom menor que passarà desapercebut sinó que serà seguit atentament per 10 milions d’europeus”. Així mateix, Plataforma per la Llengua també ha volgut constatar com en les últimes setmanes ha dut a terme "reunions discretes" per explicar als representants d'arreu de la Unió Europea quines són les raons per les quals els estats europeus haurien d'acceptar el català com a llengua oficial. 

'SAY YES', per donar suport al català 

Amb tot, la versió en anglès per donar suport a l'oficialitat del català que va presentar Plataforma per la Llengua fa unes setmanes, Sayyes.cat, subratlla els 5 principals arguments que volen que els estats tinguin present a l'hora de fixar la seva posició. Entre d’altres, que facilitaria la implementació d’un acord d’associació amb Andorra, “un argument que fa el cas català singular”, segons l’entitat.

També remarquen que l’argument del cost és “molt feble”, no només perquè seria el mateix que el de moltes altres llengües amb menys parlants que el català i que ja són oficials, sinó també perquè el cas extrem contrari conduiria a fixar l’anglès com a única llengua oficial a la UE, “i bé que no és el camí que va decidir emprendre la Unió quan va determinar que el multilingüisme era un dels seus principis fundacionals”.

Després de certes reticències presentades sobre l’oficialitat per raons de cost per part de fonts de Suècia i de Finlàndia, el govern espanyol va anunciar ahir que assumiria el cost econòmic de fer oficials el català, el basc i el gallec.