L'activista dels drets dels indis americans Brett A. Chapman s'ha mostrat molt molest amb les declaracions que ha fet el ministre d'Afers Exteriors espanyol, Josep Borrell, en el sentit que els Estats Units no tenen història i que "només van matar quatre indis". 

"Els Estats Units són un país integrat políticament perquè no tenen història. Tot el que van fer va ser matar quatre indis". El ministre d'Afers Exteriors d'Espanya, Josep Borrell, va dir ahir aquesta terrible idiotesa. Què li passa a aquest paio?", ha deixat anar.

Chapman és net del cabdill indi Fuet de ferro -Iron Whip-, contemporani del president Abraham Lincoln.

"Aquesta fotografia del meu avi el cap Fuet de Ferro (el tercer per l'esquerra) va ser feta el 3 de març del 1865. L'endemà van assistir a la presa de possessió de Lincoln i van escoltar com deia "amb malícia cap a ningú, amb caritat cap a tothom". Tots ells van patir malícia i tres d'ells van morir a la Ponca Trail of Tears", ha assenyalat.

  L'advocat Gonzalo Boye és qui ha explicat a Chapman el que havia dit Borrell sobre els indis americans. 

"Una declaració deplorable i un menyspreu internacional als natius americans per convertir l'assassinat massiu d'un poble sencer en una broma", ha lamentat Chapman.

Després el president a l'exili, Carles Puigdemont, també ha entrat en la conversa. "Què passa amb aquest paio? És exactament la mateixa pregunta que es fan la majoria de catalans. Sobre les nostres peticions d'autodeterminació ha dit que aquest és un "país malalt" perquè una part significativa del nostre poble pensa que seria millor estar fora d'Espanya", ha indicat.