Davant un auditori del CCCB ple a vessar i amb una forta expectació, l'activista de Hong Kong Jason Y. NG s'ha disposat a donar una lliçó magistral als catalans independentistes sobre els processos revolucionaris a través de la desobediència no violenta. Jason Y. NG, que justament aquesta setmana va visitar el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, a Lledoners, ha volgut fer un resum dels motius de la revolució pro-democràcia del seu país i del procés que els ha dut des de la protesta dels paraigües de 2014 fins l'actualitat, però també donar tres consells al públic per aplicar-ho a Catalunya. 

Segons l'activista i líder de la revolució contra la Xina, en un procés d'aquest tipus "l'aliat més important és la comunitat internacional" i, per tant, cal buscar el seu "suport" i fer que sigui la batalla de "David contra Goliat". També ha defensat que, paral·lelament a donar-se a conèixer internacionalment, cal crear "grups de pressió internacionals" que busquin el suport dels Estats i de les cambres legislatives internacionals. Finalment, com a tercera lliçó, ha subratllat la importància de la tecnologia com una manera d'autoogranitzar-se sense líders visibles i de "manera democràtica". 

Per altra banda, Jason Y. NG. ha defensat que és "important que el moviment no sigui violent", tot i reconèixer que no és "fàcil", ja que "cal molta paciència" i "costa sortir a la premsa" si no hi ha violència perquè aquesta és "molt sensacionalista". Malgrat això, ha defensat que cal "buscar noves manera" de protesta imaginatives, i ha posat com a exemple les cadenes humans lluminoses. "És una manera intel·ligent de recuperar l'atenció internacional", ha afegit.

Lliçons del 2014 a l'actualitat

Més enllà de Catalunya, també ha volgut explicar les "lliçons" que els activistes de Hong Kong han tret des de la protesta de 2014 amb la revolució dels paraigües fins a l'actualitat, i ha destacat que també poden servir aquí. En aquest sentit, ha posat com a principal exemple que amb la revifada de les protestes l'any 2019 van decidir tapar-se les cares i no tenir líder per evitar que els poguessin arrestar amb tanta facilitat. També que van ampliar l'ús de la tecnologia i van evitar ocupacions d'espai públicperquè, ha destacat, el govern al final s'hi "acostuma" i hi pot lidiar més fàcilment. Per això, ha explicat que es va optar per accions més "imprevisibles" i "fluïdes".

Ha estat en aquest punt quan ha fet una menció al Tsunami Democràtic, que va fer una acció semblant amb la protesta de l'aeroport del 14 d'octubre passat. 

Activista Hong Kong Jason Y NG - Omnium

També ha destacat que l'any 2014 hi va haver una divisió molt forta dins el moviment pro-independentista de Hong Kong entre els que optaven per les accions netament pacífiques i els que consideraven que calia anar més enllà, fet que, segons l'activista, va provocar en part un apaivagament del moviment. Per aquest motiu, ha assegurat que amb la represa de la revolució l'any 2019 es va decidir "respectar" les diferents opcions i maneres de lluitar sempre que fos "per una mateixa causa". "Es necessita molta maduresa per deixar de banda diferències tot i que siguin grans", ha apuntat en aquest sentit. 

Finalment, ha reconegut que en l'actualitat la protesta està més "tranquil·la", però ha avisat que en qualsevol moment un nou esdeveniment polític contrari als interessos dels independentistes pot fer que els manifestants torni al carrer i la protesta es revifi de nou. Paral·lelisme, de nou, amb Catalunya.