Fawzia Koofi és una activista afganesa. Va ser la primera dona escollida vicepresidenta de la Wolesi Jirga, la cambra baixa de l’Assemblea Nacional de l'Afganistan. El seu activisme en defensa dels drets de les dones i el compromís amb l’educació de les nenes ha provocat que rebés nombroses amenaces de mort i que hagi patit dos intents d’assassinat, el darrer, l’any passat.

En reconeixement per la seva lluita, així com pel seu paper en les converses de pau de Doha, ha estat guardonada pel Premi Casa Àsia d’aquest any en la categoria de Diversitat i Desenvolupament Sostenible. La cerimònia per al lliurament del premi s’ha celebrat aquest divendres a dos quarts de cinc a Barcelona, a les Cotxeres del Palau Robert i ha estat el ministre d’Afers Exteriors, José Manuel Albares, que va conèixer l'activista a Doha, l'encarregat de lliurar el guardó. A l’acte hi havia d’assistir també la consellera d’Exteriors, Victòria Alsina.

La no reunió amb Aragonès

Mitja hora abans, a les quatre de la tarda, l’activista havia de ser rebuda pel president, Pere Aragonès, i la consellera Alsina al palau de la Generalitat. No obstant, des del Govern s'ha comunicat 57 minuts abans de la cita que la trobada quedava anul·lada. A presidència s’ha argumentat que es cancel·lava perquè hi havia hagut canvis en els horaris, que no deixaven marge per a la visita al Palau.

El fet, però, és que a aquella mateixa hora hi havia programada una reunió entre el ministre i l'activista afganesa. Des del ministeri s'ha confirmat a ElNacional.cat, que a aquella hora hi hagut la trobada d'Albares amb Koofi i s'ha assegurat que es desconeixia la coincidència amb una previsió de visita al Palau. 

Alzina anul·la l'assistència a l'acte

Després que s'ha cancel·lat la visita al Palau de la Generalitat, també la consellera ha anul·lat la seva participació a l’acte de lliurament del guardó al palau Robert. La decisió ha estat tan de darrer moment que els responsables de la conselleria que l’esperaven a l’acte han sabut que no hi aniria allà mateix, quan han vist que en comptes de la consellera hi apareixia la directora d’Acció Exterior, Montse Vilalta.

A les Cotxeres del palau Robert s’ha parlat de “plantada” de la consellera al ministre, però oficialment, la conselleria es limita a assegurar que “no hi ha pogut assistir”. Sense més aclariments.

José Manuel Abares Casa Asia / Efe

El ministre d'Afers Exteriors, José Manuel Albares, durant l'acte de lliurament del premi Casa Àsia a Fawzia Koofi / Efe

El ministeri d’Exteriors, preguntat sobre el malestar que hauria provocat la suposada plantada, ha apuntat que és Casa Àsia, un consorci en què participa també la Generalitat, qui organitza l’esdeveniment i que va ser Casa Àsia qui va dissenyar l’acte. “A última hora, ens comuniquen que la consellera Alsina no acudirà a l’acte sense motivar la seva decisió, però, que en el seu lloc, acudirà la directora d’Acció Exterior, Montse Vilalta”, expliquen.

Segons aquestes fonts del ministeri, en cap moment no se’ls va fer constar malestar ni es va elevar cap queixa formal relacionada amb temes protocol·laris. No només això, destaquen que la directora d’Acció Exterior va participar amb absoluta normalitat en l’esdeveniment i es va fotografiar amb els premiats.

El ministeri ha penjat al vespre una piulada de la reunió de Albares amb l'activista a la Casa Àsia i de la intervenció posterior a l'acte. En el seu parlament, el ministre d’Afers Exteriors ha destacat el coratge de les dones afganeses i el compromís d’Espanya amb els drets humans a aquell país. Ha assegurat que Fawzia “és un exemple de dona valenta i compromesa amb Afganistan” i que el premi simbolitza tots els afganesos i afganeses “que segueixen lluitant des de fora i dins del país i als quals Espanya no deixarà enrere”.

 

A la imatge principal, l'activista afganesa Fawzia Koofi i el ministre d'Afers Exteriors, José Manuel Albares / Efe