La de l'any passat ja no va ser una Diada "normal" i aquesta tampoc ho serà. Així ho ha defensat la consellera de Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, que ha recordat que la de 2018 va ser la "represa de les institucions" i la primera amb presos i exiliats, i que aquesta vindrà marcada de nou pels empresonaments i per la imminent publicació de la sentència. "Se celebra en un context de vulneració de drets i llibertats, i a les portes d'una sentència que només considerarem justa i acceptable si és d'absolució", ha defensat.

Budó, que ha sortit en roda de premsa des del Palau de la Generalitat acompanyada del vicepresident primer del Parlament, Josep Costa, ha avançat que els actes institucionals d'enguany aniran dedicats als presos i exiliats, però també a la crisi dels refugiats i a la "resistència col·lectiva". En aquest sentit, Costa ha recordat que el dia 10 a la tarda es donarà la Medalla d'Or de la cambra al fundador de Proactiva Open Arms, Òscar Camps, i a la capitana del vaixell Seawatch 3, Carola Rackete, per la seva tasca en el rescat dels refugiats.

Aquest serà el primer dels actes institucional en motiu de l'11-S, que continuarà amb l'espectacle Tornarem a la plaça Sant Jaume, creat i dirigit per Lluís Danés, i que, segons ha explicat Budó, farà referència al moment "excepcional" que viu el país a partir dels valors de l'acollida, la perseverança i l'esperança. L'acte començarà a les 10 del vespre amb la formació de gala dels Mossos i es faran quatre homenatges: a la vaga de La Canadenca, a Joan Brossa, al 80è aniversari de l'exili de la Guerra Civil i a tots els refugiats de tots els temps i fins ara. Després de l'espectacle hi haurà el tradicional acte al Fossar de les Moreres.

Simultàniament hi haurà l'acte 'Llum i llibertat' on s'il·luminaran 131 agulles del massís de Montserrat que representen els 131 presidents de la Generalitat i on assistirà el cap de l'executiu català, Quim Torra.

La celebració de la Diada continuarà el dia 11 amb l'ofrena floral a Rafel de Casanova i, a la tarda, diversos membres del Govern i del Parlament participaran a la manifestació independentista convocada per l'ANC. De moment, però, encara que no s'ha informat de quins seran els noms dels participants ni tampoc el format en el qual es farà, donat que enguany l'entitat sobiranista no ha volgut donar un paper destacat als partits i no hi haurà habilitada cap zona VIP. 

També hi haurà jornada de portes obertes durant tot el dia 11 a la Generalitat i al Parlament i totes les delegacions del Govern, tant dins a Catalunya com a l'exterior, organitzaran diversos actes.