L'acte programat a Barcelona per a la commemoració del primer aniversari dels atemptats del 17 d’agost de l’estiu passat serà auster i se centrarà en les víctimes i els seus familiars. L'acte se celebrarà a les 10.30 h a la plaça de Catalunya i girarà entorn el lema ‘Barcelona, Ciutat de Pau’. Es farà una interpretació musical i es farà la lectura d'un text en record de les víctimes. No està previst cap discurs oficial.

A l’acte, organitzat per l’Ajuntament amb la col•laboració de la Generalitat i la delegació del govern espanyol a Catalunya, hi assistiran representants institucionals de Ripoll, Cambrils, Alcanar i Subirats, així com representants dels municipis on vivien les víctimes mortals, a més de membres dels cossos policials i dels serveis d’emergències. No es preveuen, però, discursos oficials. Es farà una interpretació musical i la lectura d’un text en els set idiomes de les persones que van morir a causa de l’atemptat: català, castellà, anglès, francès, portuguès, italià, alemany.

L’Ajuntament ha recalcat que l’objectiu és que el protagonisme de la commemoració recaigui en els familiars de les víctimes dels atemptats. És per això que el consistori preveu que l’esdeveniment sigui auster, senzill i emotiu, amb la música com a fil conductor, gràcies a la col•laboració de les cinc escoles municipals de música de Barcelona i del Conservatori Municipal. 

Presentat per la periodista Gemma Nierga, l’acte començarà amb la interpretació d’El cant dels ocells i seguirà amb la lectura d’un text per part de les persones que van participar en l’acte interconviccional que es va celebrar l’agost de l’any passat per condemnar l’atac gihadista.

Abans de l'acte a la plaça de Catalunya, està prevista una ofrena floral davant el mosaic de Joan Miró de la Rambla, al Pla de l’Os, amb familiars de les setze víctimes mortals. 

L’Ajuntament ha recordat que treballa per instal·lar un memorial a les víctimes i a la solidaritat dels ciutadans, en el marc de la futura reforma de la Rambla prevista de cara al 2019.