Cinc dels vuit partits del Parlament s'han posat d'acord per mostrar el seu posicionament contrari contra la construcció de la línia de molt alta tensió arreu del territori, i en concret exigint la paralització del projecte d'execució a Santa Coloma i Riudarenes. Ho ha explicat aquest dimecres el portaveu de la plataforma 'No a la MAT' Xavi Amat, que ha comparegut al faristol del Parlament acompanyat de representants d'ERC, Junts, CUP i comuns -el PSC ha excusat la seva absència- per explicar que aquest dimecres a la tarda, a la Comissió d'Acció Climàtica, aquests grups aprovaran una proposta de resolució en aquest sentit.

Segons Amat, la previsió del govern espanyol és construir aquesta línia el 2024, malgrat l'ampli rebuig territorial. El que es votarà a la Comissió d'Acció Climàtica en concret és executar les demandes de la Proposició de no llei aprovada al Congrés dels Diputats l'any 2016, que demanava paralitzar l'execució del projecte. També aturar el projecte d'execució del ramal i la subestació de la MAT a Santa Coloma i Riudarenes. Els grups també demanaran que s'aposti pel diàleg i el consens entre tots els actors implicats i es prioritzi un model energètic sostenible que impulsi de manera decidida les energies renovables. 

Aquesta proposta presentada pels quatre partits ha estat denominada pel portaveu de la plataforma com un "acord històric" que els satisfà, després de més de 25 anys d'oposició a aquest model de les línies d'alta tensió. "És un projecte desproporcionat, innecessari i obsolet. Un projecte despòtic, sord i antidemocràtic amb el territori. Un projecte il·legal, tòxic i devastador per la gent que hi vivim", ha carregat Amat, que ha recordat que l'oposició al projecte ha anat creixent any rere any. "No és necessari i en cas que es justifiqués aquesta necessitat, hi hauria alternatives millors, més econòmiques i amb menys impacte ambiental", ha subratllat, alertant al govern espanyol que no és un bon camí tirar-ho endavant: "És el moment de derogar el projecte". 

Derogació al Senat

El setembre de l'any passat una proposició d'ERC va instar al govern espanyol a aturar per complet el projecte. Va ser a través d'un text redactat conjuntament pel PSOE, ERC, Junts i Teruel Existe que demanava també adoptar mesures per afavorir la implantació d'energies renovables, i es va aprovar amb 155 vots a favor 5 en contra i 101 abstencions (PP). El text, a part de demanar que s'aturés el projecte, també reclamava al govern espanyol que faci una "avaluació rigorosa" del projecte i dels seus impactes, així com de la resta de línies de molt alta tensió del Projecte Sputnik i similars a Catalunya, País Valencià, Aragó i Euskadi, i els tingui en compte per "denegar" l'autorització.