Els trens d'alta velocitat entre Barcelona i Figueres/Vilafant van acumular retards de més d'una hora el diumenge a conseqüència d'actes vandàlics. El sabotatge es va produir de matinada al tram entre Vilobí d'Onyar i la capital de l'Alt Empordà i va afectar el sistema de senyalització. Acció per la Independència ha reivindicat el sabotatge a les vies de l'AVE de diumenge entre Vilobí d'Onyar i Figueres. La plataforma a través d'una piulada ha assumit la responsabilitat dels sabotatges, tot assegurant que va ser una acció "no violenta i coordinada" per protestar contra "Espanya, el govern català, els partits i entitats". "No acatem la rendició", afirmen en una publicació on hi ha imatges de l'acció a les vies amb pancartes i banderes independentistes. 

Accions simultànies

Els autors del sabotatge van fer tres accions simultànies en menys de 30 minuts a tres punts diferents de la línia de l'AVE, que comprenen les poblacions de Riudellots i Vilobí, la ciutat de Girona i el poble de Vildemuls, a més van cremar arquetes de cablejat en diferents punts de la via, a la zona d'Aiguaviva (Gironès). El primer acte vandàlic es va registrar passades les 12 de la nit, en el tram entre Riudellots i Vilobí, en el qual es van cremar les arquetes que protegeixen el cablejat. Això va provocar danys severs al sistema de senyalització dels trens. El segon va ser poc més de 5 minuts més tard, entre Vilobí i l'entrada a la capital de la comarca. Finalment, l'últim acte vandàlic es va detectar passats cinc minuts d'un quart d'una, en el tram de vint-i-quatre quilòmetres que recorre la línia de Girona i Vildemuls. Entre el punt on es va localitzar el primer incident, Riudellots, i l'últim, Vildemuls, passant per Girona, hi ha poc més de trenta quilòmetres de distància.

El Centre de Control d'Adif va informar de la incidència cap a la una de la matinada i els Mossos d'Esquadra van obrir una investigació per identificar-ne els autors. El primer comboi d'AVE amb sortida a les 05.30 hores de Figueres ja es va veure afectat per l'avaria. Acció per la Independència ha assumit aquest dimecres l'autoria dels fets amb una piulada, però també amb un comunicat en el qual asseguren que l'acte es va produir com a protesta pel "mal servei de les empreses operadores", que va ser una acció "coordinada i intencionada" però que, en cap cas, es van posar en risc les persones i que vol denunciar el "menysteniment, la violència i la persecució que exerceix Espanya contra Catalunya". L'acció no és únicament contra Espanya, sinó també contra al Govern català, als partits i les entitats. Els dos principals lemes que reivindiquen la Plataforma són: "Seguim en lluita" i 'No acatem la rendició". Han rebut el suport per part dels CDR que han compartit la publicació a través de Telegram. 

Tuit accio per la independencia
Piulada d'Acció per la Independència