Òmnium Cultural ha iniciat una acció digital massiva per interpel·lar els principals líders de França, Alemanya i el Regne Unit, que preveu arribar a 10 milions de ciutadans. L’objectiu és pressionar Emmanuel Macron, Angela Merkel i Boris Johson perquè s’impliquin per trobar una solució política al conflicte amb Catalunya i per alliberar els presos polítics.

A través d’una plataforma web, l’acció batejada com Act for Catalonia insta els ciutadans francesos, alemanys i britànics a fer arribar als seus caps de govern una petició en què els demanen “no mirar cap a una altra banda” i que “traslladin al president espanyol la necessitat de posar en llibertat els líders catalans i d’iniciar un procés de diàleg per trobar una solució política al conflicte entre Catalunya i Espanya”. La sol·licitud es pot fer a través d’un missatge al formulari oficial de contacte d’aquests caps de govern o bé mitjançant una piulada a Twitter amb menció directa, també al mandatari espanyol, Pedro Sánchez.

Òmnium considera que el conflicte polític català i la presó injustificada que se’n deriva no és una qüestió individual i interna de l’estat espanyol, sinó que afecta drets col·lectius com la llibertat d’expressió o el dret a manifestació i, en el seu conjunt, els pilars sobre els quals s’ha construït Europa.

Per això, l’entitat presidida per Jordi Cuixart s’adreça a la ciutadania europea perquè “passi a l'acció" i, interpel·lant els líders polítics europeus, s’accentuï la pressió internacional sobre el govern espanyol, que ja ha rebut nombroses peticions d’entitats i organismes d’abast mundial demanant que alliberi els presos polítics, condemnats de forma injusta a cent anys de presó. Entre aquestes, la del Grup de Detencions Arbitràries de Nacions Unides, Amnistia Internacional o més de mig centenar de posicionaments de personalitats internacionals. A França i Portugal, centenars de senadors i diputats han exigit la fi de la repressió i una solució política per a Catalunya.

Per publicitar aquesta acció s’ha començat a difondre un espot en anglès, protagonitzat per l’actor britànic Toby Harper, on es denuncien les vulneracions de drets humans que han tingut lloc a Catalunya en els darrers dos anys, i es demana als ciutadans europeus que actuïn per Catalunya..

Es preveu que la campanya Act for Catalonia arribi a una desena de milions de ciutadans francesos, britànics i alemanys, i directament al correu electrònic de més de 70.000 europeus que en els darrers mesos han signat la petició internacional SignForCatalonia.com.

L’acció s’ampliarà el 2020 a Bèlgica, Suïssa, Àustria, Noruega, Suècia, Dinamarca, Finlàndia, Islàndia i Holanda, per facilitar que els ciutadans d’aquests països també puguin interpel·lar els seus respectius líders polítics. Es tracta de la darrera fase de la campanya Democracy on Trial.