Òmnium Cultural ha iniciat una acció digital massiva per interpel·lar els principals líders de França, Alemanya i el Regne Unit, que preveu arribar a 10 milions de ciutadans. L’objectiu és pressionar Emmanuel Macron, Angela Merkel i Boris Johson perquè s’impliquin per trobar una solució política al conflicte amb Catalunya i per alliberar els presos polítics.

A través d’una plataforma web, l’acció batejada com Act for Catalonia insta els ciutadans francesos, alemanys i britànics a fer arribar als seus caps de govern una petició en què els demanen “no mirar cap a una altra banda” i que “traslladin al president espanyol la necessitat de posar en llibertat els líders catalans i d’iniciar un procés de diàleg per trobar una solució política al conflicte entre Catalunya i Espanya”. La sol·licitud es pot fer a través d’un missatge al formulari oficial de contacte d’aquests caps de govern o bé mitjançant una piulada a Twitter amb menció directa, també al mandatari espanyol, Pedro Sánchez.

Òmnium considera que el conflicte polític català i la presó injustificada que se’n deriva no és una qüestió individual i interna de l’estat espanyol, sinó que afecta drets col·lectius com la llibertat d’expressió o el dret a manifestació i, en el seu conjunt, els pilars sobre els quals s’ha construït Europa.

Per això, l’entitat presidida per Jordi Cuixart s’adreça a la ciutadania europea perquè “passi a l'acció" i, interpel·lant els líders polítics europeus, s’accentuï la pressió internacional sobre el govern espanyol, que ja ha rebut nombroses peticions d’entitats i organismes d’abast mundial demanant que alliberi els presos polítics, condemnats de forma injusta a cent anys de presó. Entre aquestes, la del Grup de Detencions Arbitràries de Nacions Unides, Amnistia Internacional o més de mig centenar de posicionaments de personalitats internacionals. A França i Portugal, centenars de senadors i diputats han exigit la fi de la repressió i una solució política per a Catalunya.

Per publicitar aquesta acció s’ha començat a difondre un espot en anglès, protagonitzat per l’actor britànic Toby Harper, on es denuncien les vulneracions de drets humans que han tingut lloc a Catalunya en els darrers dos anys, i es demana als ciutadans europeus que actuïn per Catalunya..

Es preveu que la campanya Act for Catalonia arribi a una desena de milions de ciutadans francesos, britànics i alemanys, i directament al correu electrònic de més de 70.000 europeus que en els darrers mesos han signat la petició internacional SignForCatalonia.com.

L’acció s’ampliarà el 2020 a Bèlgica, Suïssa, Àustria, Noruega, Suècia, Dinamarca, Finlàndia, Islàndia i Holanda, per facilitar que els ciutadans d’aquests països també puguin interpel·lar els seus respectius líders polítics. Es tracta de la darrera fase de la campanya Democracy on Trial.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat