El president espanyol, Pedro Sánchez, ha tingut una arribada accidentada aquest matí a Guarda (Portugal), a causa de la boira. Les dificultats han estat tan serioses que ha arribat amb una hora de retard a la cimera hispano-portuguesa que s'hi havia organitzat. 

La causa és que Sánchez no ha anat a Portugal en avió, com fa habitualment, sinó en helicòpter. Com que en total viatjaven a Lisboa 10 ministres, han utilitzat 2 aparells. Però a causa de la boira han hagut d'aterrar a Aldeia Viçosa, una localitat a uns 20 minuts d'on se celebrava la trobada.

Fins que el president espanyol no ha aconseguit arribar, el primer ministre portuguès, Antonio Costa, ha esperat al seu homòleg prenent-se tranquil·lament un cafè a la cafeteria a la plaça, al costat de l'alcalde de Guarda, Carlos Chaves Monteiro.

Primer ministre portuguès Antonio Costa Pedro Sánchez EFE

La cimera ha arrencat finalment al voltant de les 10,30 hores -una hora després a Catalunya- amb la rebuda de Costa a Sánchez, amb honors militars i la interpretació dels respectius himnes estatals. I després de posar els dos mandataris, han procedit a saludar un per un els membres dels seus governs, amb el gest de la mà al cor.

Per part de l'Executiu espanyol, participen els quatre vicepresidents Carmen Calvo, Pablo Iglesias, Nadia Calviño, i Teresa Ribera; i sis ministres: la d'Exteriors, Arancha González-Laya; el d'Interior, Fernando Grande-Marlaska; el de Transports, José Luis Ábalos; la d'Indústria, Reyes Maroto; el d'Agricultura, Luis Planas; i la de Política Territorial, Carolina Darias.

En roda de premsa, Sánchez ha defensat la seva decisió de declarar l'estat d'alarma a Madrid. "No podíem quedar-nos de braços plegats, la incidència acumulada a la Comunitat de Madrid és elevada i preocupant". 

A preguntes dels periodistes, Sánchez ha assegurat que la seva prioritat amb aquesta decisió és "la salut pública i salvar vides" i ha demanat a la resta dels governants "que pensin en els malalts, en el personal sanitari, en els familiars de les víctimes i en les víctimes". 

"Siguem conscients que hem de donar una resposta clara i contundent a l'evolució de la pandèmia", ha dit Sánchez, que ha assenyalat que les dades de Madrid són "preocupants" i que el seu govern el que ha fet és "donar una resposta jurídica per continuar amb les mesures implementades fa una setmana". 

"Esperem que, durant els 15 pròxims dies puguem contenir la pandèmia a Madrid i doblegar la corba", ha assegurat el president de Govern, que ha allargat la mà "per treballar conjuntament" a Ayuso.