Acord entre la majoria dels grups parlamentaris del Congrés dels Diputats per ampliar la prescripció dels abusos infantils. PSOE, Podemos, ERC, Ciutadans, Bildu, BNG i Más País han pactat una esmena transaccional a la nova llei de protecció a la infància, la qual permetrà que aquests delictes siguin punibles fins que la víctima compleixi els 35 anys.

El text legislatiu ha de passar aquest dijous la votació al Congrés abans d'enfilar el seu camí al Senat. L'ampli suport a l'esmena fa pensar que s'aprovarà sense problemes. Ara mateix els abusos infantils prescriuen quan la víctima compleix els 18 anys i en un primer redactat de la llei estava previst que aquesta edat s'elevés fins als 30. Gràcies a l'acord, les víctimes guanyaran 5 anys de coll per denunciar. 

El text, que va quedar paralitzat per les eleccions de 2019 i després per l'estat d'alarma, va iniciar la seva tramitació el passat juny Segons el Govern espanyol, la nova normativa adopta els estàndards internacionals més exigents pel que fa a la protecció de la infància. “És una de les majors garanties d’igualtat d’oportunitats per als nens i adolescents a Espanya”, va apuntar aleshores Pablo Iglesias.

Save The Children demana abandonar el "partidisme" i aprovar el text

 L'ONG Save de Children ha demanat evitar les disputes "partidistes" amb l'objectiu d'aprovar la llei de protecció a la infància. En ser una llei de caràcter orgànic el text necessita aconseguir majoria absoluta abans de seguir el tràmit parlamentari. El director general de l'entitat, Andrés Conde, ha recordat que es tracta del marc de protecció "més ambiciós d'Europa" i que la seva aprovació suposaria un "gran avenç social" per l'estat espanyol. Per això, també ha anunciat que demà entregaran mig milió de firmes amb l'objectiu de mostrar el gran suport de la societat envers aquesta llei

De fet, el director general de Save the Children, ha assegurat que l'escenari que es planteja demà arriba després de 12 anys de lluita per part de "supervivents, organitzacions i governs". Conde ha insistit, doncs, en la necessitat de disposar d'una llei que permetria fer front a un tipus de violència "invisibilitzada" amb "pocs registres". De fet, poques vegades tenen "conseqüències" per als agressors.

El text arriba al ple del Congrés amb avenços de gran importància com, per exemple, la capacitat de denúncia per part de nens i nenes sense necessitat de valorar la seva maduresa, el reforç del deure de denúncia a la ciutadania i qualificat per a professionals que treballin amb infància i adolescència o l'ampliació del còmput del termini de prescripció. També el fet que s'insti a aprovar un futur projecte de llei per a l'especialització de jutjats i fiscalia de violència contra la infància.

 

Imatge principal, nens a un pati d'escola / ACN