Ni Mariano Rajoy, ni Soraya Sáenz de Santamaría, ni Pablo Iglesias, ni Albert Rivera... Només el ministre de Justícia, Rafael Catalá, va assistir al ple del Congrés d'ahir a la tarda des que va començar i fins que va acabar, mentre la resta dels membres del govern espanyol no van aparèixer fins a quatre hores i mitja més tard, quan s'havia de votar.

Així ho recull El Español, que afirma que, a més, quan va començar la sessió, avançada des del 2017 a les 15 hores per conciliar la vida laboral amb la familiar, només hi havia 50 diputats a l'hemicicle dels 350 que ha d'haver-hi, és a dir, només un 14% dels electes que cobren un sou públic eren on havien de ser a aquella hora. De fet, l'article 15 del reglament del Congrés estableix que "els diputats tindran el deure d'assistir als plens del Congrés i de les comissions de què formin part".

Segons el diari citat, la majoria dels diputats eren a la cafeteria mentre la presidenta de la cambra espanyola donava el tret de sortida del ple, el segon ple que es celebra aquest any després de les vacances de Nadal. 

Una hora i mitja més tard de l'inici del ple, va començar a arribar algun diputat més i van passar de ser-ne 50 a 84, un 24% del total. Ara bé. Dels que hi eren, i sempre segons el digital mencionat, estaven mirant el mòbil tota l'estona i, fins i tot, tornaven a sortir a prendre un cafè. 

Iglesias y Rivera van arribar una hora més tard i entraven i sortien de l'hemicicle, però Rajoy no va anar ni tan sols a votar. No va ser fins les 19.47 hores que van arribar pràcticament tots els diputats per votar: 341 de 350 i, un d'ells, va votar de forma telemàtica. A les 20.05 hores, ja no hi havia ni una ànima a l'hemicicle.