Quan falten setmanes perquè es faci pública la sentència de l’1-O, l’ABC apunta avui contra el magistrat del Tribunal Constitucional, Càndido Conde-Pumpido, a qui acusa de “maniobrar” perquè es pugui anular, en un futur la sentència del judici al procés. El rotatiu assegura que Conde-Pumpido, que va ser Fiscal General de l’Estat durant el govern de Zapatero, té redactat l’esborrany de la sentència que empara i absolt els vuit acusats pel setge al Parlament. Aquesta ponència elabora una nova doctrina constitucional sobre la violència i, segons el diari, podria deixar sense efecte els arguments del Tribunal Suprem per condemnar per rebel·lió els acusats al judici al procés.

La ponència de la sentència està redactada des del juny i ha de ser debatuda al ple del Constitucional en les pròximes setmanes. L’escrit, assegura l’ABC, ha generat “tensions” en l’Alt Tribunal i hi ha magistrats que hi estan en contra. Pumpido sosté que el 2015 el Tribunal Suprem va vulnerar els drets de reunió, manifestació i participació política dels activistes que el 15 de juny del 2011 es van concentrar als voltants del Parlament.

En primera instància, l’Audiència Nacional va absoldre 18 dels 19 acusats que van arribar a judici el febrer del 2015, i dos mesos després el Suprem va revocar la sentència i va condemnar a tres anys de presó als vuit dels acusats, que van recórrer davant del Constitucional.abc

Aquesta tesis, segons l’ABC, suposaria no només desautoritzar el Suprem per la seva condemna dels fets, sinó perquè contribuiria a elaborar una nova doctrina constitucional sobre el concepte violència. El diari posa èmfasi en el canvi de criteri de Conde-Pumpido, que quan van passar els fets va parlar de tolerància zero.

La interpretació de Conde-Pumpido a la seva ponència és la mateixa que va fer l’Audiència Nacional quan va absoldre els activistes.