El pare abat de Montserrat, Josep M. Soler, ha fet una intervenció d'alt contingut polític en el lliurament dels premis Crítica Serra d'Or que lliura la revista cultural de l'Abadia de Montserrat. Després de deixar constància que la situació de Catalunya és molt difícil per la repressió desfermada per l'Estat, tal i com ja va advertir en el discurs de l'any passat, ha afirmat que "les negres nuvolades que cobreixen la nostra llengua, la nostra cultura i els mitjans que les difonen encara no s’han esvaït. El camí continua essent lent i costerut. No sabem com serà el futur immediat".

A desgrat de tot ha fet una crida als catalans perquè no es descoratjin i ha afirmat que "La nostra cultura, i en general la nostra societat, tenen prou vigor per continuar endavant, per continuar pujant els esglaons que menen al futur". I ha fet una crida a que la cultura continuï contribuint a la construcció del país, fixant-se tant en els debats més populars, com el relatiu a la situació de Catalunya, com en els més oblidats (com la marginació, els immigrants o les desigualtats socials creixents). En aquest sentit, ha volgut reafirmar el compromís de Montserrat amb la cultura catalana (i ha posat com a exemple la revista Serra d'Or i els seus premis).

Josep M. Soler ha advertit que "no podem deixar-nos temptar pel desànim davant les dificultats" i ha fet una crida a mirar cap al futur. I ha acabat amb una cita d'Espriu: "Ens mantindrem per sempre més fidels al servei d'aquest poble". Tot i això, també utilitzant Espriu, ha volgut deixar clar que s'ha de continuar endavant sense “la cançó de l’odi, nascuda de la injusta i llarga humiliació”.