El líder de Vox, Santiago Abascal, s'ha presentat a primera hora de la tarda a la seu del Parlament Europeu d'Estrasburg per anunciar que els seus diputats han portat al Tribunal de Justícia de la Unió Europea la decisió del president de la cambra, David Sassoli, de reconèixer la condició de diputats a Carles Puigdemont i Toni Comín.

"Pretenem amb aquesta demanda l'anul·lació de la decisió del Parlament Europeu de reconèixer als senyors Puigdemont i Comín la plena condició d'eurodiputats i llançar el missatge que no en deixarem passar ni una en la defensa de la nostra sobirania i en defensa de la legalitat nacional", ha argumentat.

L'arribada d'Abascal es va anunciar ahir a darrera hora de la nit. S'ha presentat a la sala de premsa acompanyat dels eurodiputats Hermann Tertsch, Jorge Buxadé i Mazaly Aguilar. Abans de la seva arribada s'han dipositat damunt la taula de la sala de premsa dues petites banderes espanyoles.

El líder de la formació verda s'ha mostrat escandalitzat que les institucions hagin de pagar el sou de dos "pròfugs de la justícia" els "companys de malifetes" dels quals ja han estat condemnats per sedició pel Tribunal Suprem.

Abascal considera que el president del Parlament s'ha extralimitat en les seves funcions i ha comès una violació de la legislació espanyola, que obliga a acatar la Constitució dins del "territori nacional". "Una vergonya per al Parlament Europeu, que contribueix cada cop més a trencar les institucions comunitàries, ja en greu crisi", ha retret.

Buxadé ha explicat que la demanda l'han presentat els tres eurodiputats de Vox aquest mateix matí, amb l'argument que s'ha comès un "incompliment greu de la mateixa acta electoral europea, articles 11 i 12, que expressament diu que el procediment electoral és el de cada estat membre". En concret, es tracta d'un recurs d'anul·lació de la decisió de reconèixer els escons dels dos polítics exiliats.

"De cap manera, Puigdemont i Comín poden aprofitar-se de la sentència del TJUE a propòsit d'Oriol Junqueras", ha advertit, de la qual cosa ha responsabilitzat el president de la Cambra: "Sassoli ha posat el Parlament Europeu al marge de la llei".

Preguntat sobre el fet que coincideix amb Puigdemont al mateix lloc i la possibilitat que es trobin, Abascal ha assegurat que es tracta d'un fet anecdòtic la coincidència a "un edifici, una sala o el planeta Terra", perquè està acostumat a coincidir amb persones amb qui no té res en comú o creuar-se pel carrer amb persones que han comès delictes. "No tinc res a dir ni cap missatge per traslladar a Puigdemont. El meu missatge és per als espanyols, per traslladar-los que en la mesura que depengui de Vox no hi haurà impunitat amb els que han perpetrat els delictes més greus. Una figura necessària que no obeeix a la venjança sinó únicament a la necessitat que es compleixi la legalitat estrictament", ha argumentat.